SAD gađao pozicije hutista u Jemenu: 'Otkrili smo im i bespilotna podvodna vozila'

Kažu da projektili predstavljaju neposrednu prijetnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima

Members of the Yemeni Coast Guard affiliated with the Houthi group patrol the sea as demonstrators march through the Red Sea port city of Hodeida in solidarity with the people of Gaza on January 4, 2024, amid the ongoing battles between Israel and the militant Hamas group in Gaza. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Sjedinjene Države izvele su pet obrambenih napada u dijelovima Jemena pod kontrolom milicije Hutija koju podržava Iran, objavilo je u nedjelju Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM). U priopćenju stoji da su u subotu pogođene tri brodske krstareće rakete, bespilotno podvodno plovilo i površinsko plovilo bez posade.

“Prvi je put zamijećeno da hutisti koriste bespilotna podvodna vozila od početka napada 23. listopada”, objavio je CENTCOM u objavi na platformi X. Središnje zapovjedništvo priopćilo je kako je utvrđeno da projektili i plovila predstavljaju neposrednu prijetnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u tom području.

Jedan od znakova proširenja sukoba

Napadi hutista u području Crvenog mora jedan su od znakova proširenja sukoba na Bliskom istoku otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, nakon iznenadnog napada te palestinske militantne grupe na Izrael 7. listopada.

Hutisti, koji kontroliraju najnaseljenija područja Jemena, kažu da napadaju iz solidarnosti prema Palestincima dok Izrael napada Gazu. No i Sjedinjene Države i saveznici smatraju ih prijetnjom globalnoj trgovini.

Suočeni sa sve većim nasiljem na Crvenome moru veliki brodski prijevoznici većinom su napustili kritičnu trgovačku rutu i zamijenili ih duljim rutama oko Afrike, što povećava troškove i potiče zabrinutost u pogledu globalne inflacije. Istodobno je Egipat uskraćen za ključan inozemni prihod od brodara koji plove Sueskim kanalom do Crvenog mora.