Satelit nekontrolirano juri prema Zemlji. Očekuje se da će u srijedu ući u atmosferu: 'Rizici su vrlo niski'

Iz Europske svemirske agencije kažu da će pri ulasku u atmosferu većina satelita izgorjeti

FOTO: ESA

Očekuje se da će satelit koji je lansiran prije gotovo 30 godina u srijedu projuriti kroz zemljinu atmosferu. S obzirom na to da je satelit izvan kontrole, nemoguće je točno predvidjeti kada i na kojoj lokaciji će ući u Zemljinu atmosferu, javlja Europska svemirska agencija (ESA).

Međutim, kako se satelit, poznat kao ERS-2 približava Zemlji, ESA će s većom točnošću moći procijeniti što će se konkretno dogoditi. Prema najnovijim prognozama, satelit bi trebao ući u Zemljinu atmosferu u srijedu u 12:14 po srednjoeuropskom vremenu.

Ulazak satelita u Zemljinu atmosferu može se dogoditi do 15 sati prije ili poslije procjene ESA-e. Očekuje se da će se raspasti te će većina njegovih dijelova izgorjeti.

Trenutno je na visini od 200 kilometara

ESA je danas objavila fotografije satelita koji nekontrolirano pada u smjeru Zemlje. Fotografije su nastale između 14. siječnja i 3. veljače kada je ERS-2 još bio na visini od preko 300 kilometara.

Satelit je sada na nadmorskoj visini od oko 200 kilometara i pada za više od 10 kilometara dnevno. Pri padu se njegova brzina postupno povećava.

Neki fragmenti bi mogli stići do Zemlje, navodi ESA, ali će najvjerojatnije pasti u ocean. “Rizici povezani s ponovnim ulaskom satelita vrlo su niski”, naveli su iz ESA-e i dodali kako fragmenti satelita neće sadržavati nikakve otrovne ili radioaktivne tvari.