Saudijski ministar otkrio ključan uvjet za normalizaciju odnosa s Izraelom

'Stabilnost će jedino doći kroz rješavanje palestinskog pitanja'

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije rekao je da ne može doći do normalizacije odnosa s Izraelom bez rješenja palestinskog pitanja, rekao je CNN-u u intervjuu koji je prikazan u nedjelju.

Na pitanje može li se doći do normalnih odnosa bez puta prema vjerodostojnoj i nepovratnoj palestinskoj državi, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je CNN-ovom Fareedu Zakariji: “To je jedini valjan način. Stoga da, jer trebamo stabilnost, a stabilnost će jedino doći kroz rješavanje palestinskog pitanja.”

‘Izraelci uništavaju civilno stanovništvo u Gazi’

Komentari ministra vanjskih poslova bili su dio intervjua koji je snimljen za vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma koji je prošli tjedan održan u Davosu u Švicarskoj, a koji je u nedjelju prikazan na CNN-u.

Deeskalacija sukoba u Gazi i zaustavljanje civilnih smrti ključni je fokus Saudijske Arabije, rekao je ministar.”Ono što vidimo je da Izraelci uništavaju Gazu, civilno stanovništvo Gaze”, rekao je. “To je potpuno nepotrebno, potpuno neprihvatljivo i mora stati.”

Lokalno ministarstvo zdravstva Gaze reklo je da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno, a više od 62.000 ranjeno u izraelskom napadu na regiju od 7. listopada kad je Izrael napala palestinska militantna skupina.