Scholz se sastao s jordanskim kraljem u njegovoj privatnoj rezidenciji. Raspravljali su kako zaustaviti Netanyahua

Njemačka se oštro protivi izraelskom napadu na Rafah na jugu Gaze

German Chancellor Olaf Scholz takes questions during a plenary session at the lower house of Parliament (Bundestag) in Berlin, on March 13, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
FOTO: AFP

Veliki broj civilnih žrtava koje bi proizašle iz izraelskog napada na grad Rafah u Gazi “jako bi otežao” regionalni mir, rekao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdulahom.

To je jedan od glavnih argumenata koje će iznijeti u razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kasnije u nedjelju tijekom turneje po regiji, rekao je.

Na brzinu dogovoreni pregovori događaju se nakon što je Izrael u petak odobrio plan napada na grad na južnom rubu razorene palestinske enklave u koji se sklonilo više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika nakon pet mjeseci rata.

Njemačka protiv napada na Rafah

“Trenutno se radi o tome da osiguramo postizanje dugotrajnog prekida vatre”, rekao je Scholz nakon razgovora s Abdulahom u njegovoj privatnoj rezidenciji u jordanskoj luci Akabi na Crvenom moru. “To bi nam omogućilo da spriječimo takvu kopnenu ofenzivu”, dodao je.

Upitan je li spreman izvršiti pritisak na Netanyahua da zaustavi takav napad, Scholz je rekao da je “vrlo jasno da moramo učiniti sve da situacija ne postane gora nego što već jest”. “Izrael ima svako pravo zaštititi se…”, rekao je Scholz ali je istaknuo da one koji su pobjegli u Rafah ne smiju izravno biti ugroženi bilo kakvim vojnim akcijama i operacijama koje se tamo poduzimaju.

Izrael kaže da je Rafah jedno od posljednjih uporišta Hamasa koje je obećao eliminirati te da će stanovnici biti evakuirani. Scholz nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Njemačka reagirati na veliku ofenzivu u Rafahu, primjerice ograničavanjem njemačkog izvoza oružja u Izrael.