SDP ima plan kako osvojiti 60 saborskih mandata. Problem je što sve ovisi o dogovoru s Možemo!

Glavna je nepoznanica hoće li oporba nastupiti u širokoj koaliciji ili u više blokova

16.02.2024., Zagreb - Na zajednickoj konferenciji za medije celnici stranaka lijeve oporbe jos jednom su najavili sutrasnji prosvjed "Dosta je! Idemo na izbore!" koji ce se odrzati na Trgu svetog Marka.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Datum izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora još se ne zna, no, u oporbenom strankama, pogotovo na lijevo-liberalnom polu vrlo je dinamično. Pregovori o nacionalnoj i točkastim koalicijama tek počinju, a glavna je nepoznanica hoće li nastupiti u širokoj koaliciji ili u više blokova.

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak je jednoglasno ovlastilo čelnika stranke Peđu Grbina da nastavi razgovore s devet stranaka oko formiranja nacionalne koalicije te s Možemo! u vezi s točkastom koalicijom u četiri izborne jedinice – 4., 5., 7. i 9., gdje ljevica tradicionalno slabije kotira.

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić u petak je potvrdila da počinju pregovori sa SDP-om u te četiri jedinice, uvjerena da im ti savezi „ne samo daju prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba”.

Počinju pregovori o sklapanju velike koalicije

Najavljuje i nastavak razgovora s Dalijom Orešković (SSIP) kojoj su navodno ponudili prvo mjesto u 3. izbornoj jedinici, no, i SDP je zainteresiran za Orešković na svojoj listi, a ona se još ne izjašnjava je li donijela odluku.

Možemo! je još u lipnju prošle godine donio odluku o samostalnom izlasku na izbore, uvjeren da će na taj način više motivirati birače i povećati odaziv na birališta što smatra ključnom za svrgavanje HDZ-a s vlasti.

Grbin će oko potencijalne široke lijevo-liberalne fronte na nacionalnoj razini u predstojećim danima pregovarati s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om i Radničkom frontom.

Beljak prelazi k SDP-u?

Nisu predviđeni pregovori sa Socijaldemokratima, strankom koja okuplja bivše SDP-ovce nezadovoljne vodstvom aktualnog čelništva, ali jesu s HSS-om koji je sa Socijaldemokratima već sklopio predizborni savez Naša Hrvatska.

U SDP-u, pak, neslužbeno se može čuti da je izlazak čelnika HSS-a Kreše Beljaka na njihovoj listi praktički gotova stvar. To znači da Socijaldemokrati Davorka Vidovića za sada ostaju u savezu s izvanparlamentarnim Laburistima i Demokratima.

Dogovaranje je ‘krvav posao’

O tijeku pregovora i križaljkama izbornih lista iz dviju nosećih stranaka ljevice, SDP-a i Možemo!, za sada nema službenih izjava, tek poruke da ‘s partnerima neće pregovarati preko medija’. Neslužbeno ipak na kapaljku stižu informacije o konturama predizbornih startnih pozicija i prijedlozima koji su na stolu, a koji će tek biti predmet pregovora.

U vrhu SDP-a, može se čuti od upućenih izvora, paralelno se razgovara s devet stranaka za nacionalnu koaliciju i s Možemo! u vezi s točkastim, ali dodaju da će pregovori za široku frontu s devet stranaka biti ‘krvav posao zbog nekih dubokih osobnih animoziteta, ali i ideoloških prijepora’.

Nisu, kaže naš sugovornik, sigurni hoće li uspjeti svih devet stranaka sklopiti na jednu veliku listu, no, teoretska šansa postoji, iako je teško zamisliti, primjerice, Fokus i Radničku frontu na istoj listi. Ne uspije li veliki savez, očekuje da će liberalna grupacija – IDS, PGS, Fokus i Reformisti ići sa svojom listom, a SDP s manjim, praktički regionalnim strankama, sa svojom.

SDP se boji maksimalističkih zahtjeva potencijalnih partnera

Te bi liste uključivale i Centar Ivice Puljka s kojim je splitski SDP u sukobu, no, na Ibleru se ne pribojavaju da bi to bio ozbiljniji problem jer, ocjenjuju, jedno je biti jak na riječima, a drugo je na Glavnom odboru ljudima iz cijele Hrvatske objašnjavati da bi zbog njihovih tri posto trebalo HDZ-u prepustiti mandat ili dva.

Kako se iz SDP-a mogu čuti i negodovanja zbog točkaste koalicije s Možemo!, naš izvor pojašnjava logiku takvog saveza na primjeru 9. izborne jedinice, naglasivši da umjesto pozicije obrane tri mandata, koliko su tamo dobili na prošlim izborima, ulaze u borbu, za četvrti, moguće i za peti mandat, jer tamo Možemo! ‘pleše’ oko izbornog praga, pri čemu svaki mandat ‘skidaju’ HDZ-u.

Isti rezon, kaže, vrijedi i za ostale tri jedinice u kojima HDZ izrazito dominira, istaknuvši da onima koji se kolebaju oko takvog saveza primarni interes mora biti micanje HDZ-a s vlasti. Dodaje ipak da još ništa nije odlučeno jer ako Možemo! bude išao s maksimalističkim zahtjevima i u sve četiri jedinice tražio ulazno mjesto, onda teško da će doći do dogovora.

Najmanje 60 mandata?

Navodi i da su SDP-ovi analitičari procijenili da se s koalicijom s manjim strankama i točkastom koalicijom s Možemo! može ‘spasiti’ šest do deset mandata.

Aproksimacije na temelju ankete koju su proveli krajem prošle godine, dodaje, upućuju da bi SDP, ide li sam, dobio 39 mandata, Možemo! sam desetak mandata, uz još nekoliko mandata koliko bi donijela točkasta koalicija, pri čemu se dodatni mandati očekuju i od liberalne grupacije pa bi se ‘dobacilo’ do 60 zastupnika.

No, napominje da su to procjene od prije tri i pol mjeseca nakon čega se, uvjeren je, situacija promijenila u njihovu korist, ali, ističe, lijevo-liberalna javnost očekuje da se taj dio oporbene scene napokon uozbilji i skupi. U Možemo! su izračunali da bi mogli dobiti između 12 i 15 mandata na samostalnim listama te da bi točkasta koalicija donijela i nekoliko dodatnih.

Kako raspodijeliti mjesta na listama?

Dio SDP-a nezadovoljan je i najavama da će se dio mjesta na listama ustupiti pripadnicima drugih stranaka pa traže da ih se pozicionira tako da se preferencijalno bore za ulazak u Sabor, no, i o tome tek predstoje pregovori.

Navodno je na stolu drugo mjesto u 2. izbornoj jedinici za čelnicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš, čeka se odluka Orešković, u igri su i Katarina Peović (Radnička fronta), Beljak i Bojan Glavašević koji je, može se čuti, sam izrazio želju da se bori za preferencijalne glasove, a zainteresiran je i za europarlamentarne izbore.

Grbin u 8. izbornoj jedinici

Vodeće pozicije po izbornim jedinicama većinom još nisu definirane, no, čuje se neslužbeno da će šef SDP-a biti prvi na ‘domaćem terenu’, u 8. izbornoj jedinici, gdje je na prošlim izborima dobio 17 tisuća preferencijalnih glasova, a i ne žele da si on i Benčić međusobno izbijaju glasove nego žele maksimalizirati rezultat.

Izvjesno je da će se Grbinu na 3. mjestu na listi pridružiti župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, koji je htio biti na čelnom mjestu liste, ali je od zahtjeva ipak odustao, dok će europarlamentarac Predrag Matić predvoditi listu u 5. jedinici

Ohrabrena odjecima prosvjeda ‘Dosta je’ na zagrebačkom Trgu svetog Marka 17, veljače, lijevo-liberalna oporba najavila je nastavak prosvjeda 23. ožujka u više gradova istodobno.

U Zagrebu bi se ovaj put održala prosvjedna šetnja s obilaskom nekoliko ključnih punktova među kojima je i DORH, dok bi se klasični prosvjedni skupovi održali u Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, a moguće je, kažu, da se prosvjedna okupljanja prošire na još poneki veći grad.