Šef policije u Osijeku: 'Policajac je slučajno ubio Mihaelu. Hvalio se novom futrolom, vadio pištolj, repetirao...'

Sada tvrde i da nije prošlo sat vremena od fatalnog pucnja do prijave kaznenog djela

Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske, Ladislav Bece, danas je na sjednici Gradskog vijeća Osijeka podnio izvješće o stanju sigurnosti u Osijeku za prvih šest mjeseci 2023. Njegovim izvješćem dominiralo je ubojstvo Mihaele Berak, 21-godišnje djevojke koju je prošlog tjedna u svojem stanu upucao i ubio 27-godišnji policajac Marko Smažil.

Podsjetimo, prvo se pojavila jedna, policajčeva verzija ubojstva, nakon koje ga je policija optužila za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. No, DORH je to prekvalificirao u ubojstvo s namjerom nakon što su se pojavile informacije da je mladi policajac prvo zvao neke druge ljude pa onda 112, kao i da je premještao predmete po stanu.

Objavljene su i poruke djevojke prijateljici iz kojih proizilazi da su se ona i policajac dopisivali nekoliko dana i u kojima se žalila na njegovu posesivnost. Uslijed ovog slučaja došlo je do propitkivanja rada osječke policije.

‘Nije bilo zataškavanja’

Načelnik Bece danas je ponovio ono što je i ministar policije Davor Božinović naglasio nekoliko puta: “Nije bilo zataškavanja niti prikrivanja”, kazao je pa dodao: “Priznajem jedino da je komunikacija s javnosti bila nespretna.”

Govoreći o slučaju, vijećnicima je kazao da je policajac zaposlen lani i da je prije mjesec i pol zadužio pištolj, javlja Jutarnji. Kazao je kako je on prilikom prekvalifikacije za zanimanje policajca uspješno prošao “zahtjevne liječničke, psihološke i motoričke preglede, kao i edukaciju o oružju.”

Znali su se oko mjesec dana?

“Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a tog je dana zadužio novu futrolu”, počeo je Bece.

“Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”, ispričao je.

Nije prošlo sat do prijave?

Osvrnuo se i na napise da je od kaznenog djela do njegove prijave prošlo barem sat vremena. “To su krive informacije. O detaljima ne mogu, ali mi imamo komunikaciju djevojke i mogu reći da je proteklo nekoliko minuta od njene zadnje komunikacije do njegovog poziva službi 112. U tom prvom pozivu on je pokušao prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila”, kazao je.

Ispričao je kako su ekipe izašle na teren i da su vrlo brzo zaključili kako teza o samoubojstvu ili samoustrijeljenju otpada. Zaključili su da ju je policajac ustrijelio. “Uhićen je u jutarnjim satima i od tada mi imamo 24 sata da utvrdimo osnovanu sumnju u počinjenje kaznenog djela te smo išli s težom kvalifikacijom općeopasne radnje”, kazao je, prenosi Jutarnji.

Kritizirao istupe u medijima

Osvrnuo se i na činjenicu da je policija lakše, a DORH teže okvalificirao kazneno djelo. Tvrdi da je toga i prije bilo u praksi te dodao da istražne radnje traju još šest mjeseci uz opasku “tko zna hoće li ostati ova kvalifikacijama.”

Potom je kritizirao medijske istupe. “U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njezinoj obitelji jer je previše krivih i netočnih informacije”, rekao je. Zastupnici Možemo su bili protiv prihvaćanja njegovog izvješća.

Zastupnik Domovinskog pokreta, nekadašnji načelnik osječke policije, Tomislav Bilandžić, je istaknuo da smatra kako nije bilo zataškavanja nego grešaka u postupanju.

‘Osijek najsigurniji grad’

Bece je kazao da može priznati kako je komunikacija s javnosti bila nespretna i da su trebali ići “barem s jednom rečenicom o događaju”, s obzirom na to da su prošli sati od događaja do policijskog izvješća o njemu. Tvrdio je da je očevid obavljen kako treba i kako se na mjestu događaja ništa nije moglo prikriti.

“Iz njihovih međusobnih poruka nije proizlazilo da bi bilo što ukazivalo na namjeru da policajac ubije djevojku. Ministar je jasno rekao da nema argumente slati stručni tim u Osijek”, rekao je Bece. Na kraju je dodao da je Osijek najsigurniji hrvatski grad.