Šef splitske policije iznenada dao ostavku pa priznao: 'Moj sin je sudjelovao u premlaćivanju teško ozlijeđenog mladića'

Marendić kaže da nije bilo nikakvog propusta, no da je situacija nespojiva s njegovom profesionalnom ulogom

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Slobodan Marendić, jutros je podnio neopozivu ostavku. Kao razlog navodi sukob između više osoba u noći s petka na subotu, u kojem je jedan mladić teško ozlijeđen. Jedan od sudionika tučnjave bio je i Marendićev sin, a sve se odvilo pred noćnim klubom na Poljudu.

“S obzirom na to da je u ozljeđivanju mladića sudjelovao i jedan od mojih sinova, provođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne neovisnosti”, navodi načelnik.

Nije napravio propust

Marendić nastavlja da premda ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom, niti se osobno “ogriješio o zakon”, “smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave”.

“Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a. Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organiziramo i provodimo nemam moralno pravo ostati na čelu ove policijske uprave. Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske”, piše Marendić, pa zahvaljuje svojim kolegama i nadređenima na suradnji i korektnosti.

Na kraju, Marendić je izrazio žaljenje zbog događaja, te napisao da se “prije svega nada da će njihov sin što skorije ozdraviti”.

MUP: Prihvatili smo ostavku načelnika

Nakon Marendićevog priopćenje, a slučaju se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Ističu da je načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić jutros podnio ostavku, odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 2. svibnjem 2022. godine.

“Uvažavajući motive za takav postupak načelnika PU splitsko-dalmatinske, glavni ravnatelj policije Nikola Milina predložio je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinoviću prihvaćanje ostavke, što je i učinjeno”, kažu iz MUP-a.

Iz Ministarstva dodaju da će poslove načelnika do daljnjega će obavljati sadašnji zamjenik načelnika policijske uprave, Marko Srdarević.