Šef splitske policije o kaosu nakon utakmice: 'Nije bilo prekomjerne sile. Imamo 14 ozlijeđenih policajaca'

Privedena su 54 navijača, od koji je 14 gostujućih

Slobodan Marendić
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pune ruke posla u srijedu navečer nakon nogometnog derbija Dinama i Hajduka na Poljudu imali su policajci, ali i splitski vatrogasci koji su gasili požare na sve strane. Osim uništene imovine, ozlijeđeno je više policajaca. Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić kazao je da je ozlijeđeno 14 policajaca.

“Radi se o organiziranoj intervenciji policije koja je organizirana na način da su oni koji su provocirali i pokrenuli kaos na nogometnom stadionu, organiziranom intervencijom vraćeni na sjevernu tribinu. Pravim i profesionalnim postupanjem policije došlo je do smirivanja u gradu za sat do sat i pol nakon utakmice”, rekao je Marendić.

“Žao nam je što smo morali primijeniti sredstva koja su nam na raspolaganju i koja su u sustavu opreme, no prijetnja koja je nastala i napadi koji su prijetili su uvjetovali postavljanje policijskih službenika, kretanje policijskih kordona, uporabu policijskog helikoptera i sve one tehnike koja je sinoć potvrdila da tako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način”, dodao je.

Je li bilo pucanja?

Na pitanje – je li bilo uporabe vatrenog oružja, budući da su se na nekim snimkama čuli povici “Pucaj! Pucaj!”, navodi da je sinoć “uporabljeno nekoliko vrsta dijelova policijske opreme i uporabili smo policijsku taktiku”.

“Svi ste svjedočili postavljanju policijskih postrojbi nasuprot skupini koja evidentno kreće u napad na gostujuću navijačku skupinu, svjedočili ste kontroliranom kretanju policijskih postrojbi na travnjaku nogometnog stadiona u Poljudu, svjedočili ste organiziranim i ograničenim intervencijama na području grada koje su indicirane samo i isključivo u smislu održavanja i uspostave javnog reda i mira”, naglasio je Marendić.

“Ocjenjujem da je taktika bila dobra i uspješna, bilo je angažirano dovoljno policijskih snaga, dovoljno policijske opreme i u okviru svih standarda u kojima rade svjetske policije, odradili smo ovaj zahtjevan policijski posao”, naglasio je.

Ozlijeđeno 14 policajaca

O incidentu na zapadnoj tribini navodi da se dogodilo “navodno gušenje navijača”. “Ako pričamo o snimci koja se pojavila na portalu, radi se o postupanju policijskih službenika i uspostavi narušenog javnog reda i mira. Dvije osobe sa zapada su privedene zbog gađanja policijskih službenika i gostujućih igrača dijelom dok je utakmica još trajala. Uporabljena su sredstava prisile i to tjelesna snaga u sigurnim uvjetima. Osobama se nije dogodilo ništa, nemaju nikakvih ozljeda za razliku od, do sada, 14 policijskih službenika od kojih neki imaju i teže ozljede”, rekao je Marendić.

“Imamo policijskog službenika koji ima frakturu kuka, imamo policijskog službenika koji ima ozbiljne ozljede vrata i glave nastale uslijed djelovanja upaljenom bengalkom koja je pala ili mu je prislonjena. Raščlanjujemo još samo događanje. Imamo i 12 službenika koji imaju nešto malo lakše ozljede nastale uslijed kretanja, postupanja i izravnog kontakta s navijačima i s činjenicom da su, nakon cjelodnevnog rada na području županije, u okviru ovog osiguranja imali jedno intenzivno postupanje pa je došlo i do ozljeda”, kazao je.

Navodi da nije kontaktirao niti obišao teško ozlijeđenog policajca koji je zbog slomljene bedrene kosti u KBC-u Split. “U sigurnim je rukama, zahvaljujem KBC-u na iznimnoj skrbi i za policajce i za navijače koji su imali potrebu za medicinskom pomoći”, istaknuo je Marendić.

‘Bez prekomjerne sile’

Na pitanje može li decidirano reći da nije bilo prekomjerne uporabe sile, navodi da – može. “Nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile”, tvrdi Marendić. Na ponovljeno pitanje novinara o tome da postoje videa na kojima se vidi više policajaca na jednom navijaču, odgovara: “Ako ste dobro gledali ta videa, na jednom slučaju trojica policijskih službenika fiksiraju jednu osobu na terenu”, odgovorio je.

“Osoba je alkoholizirana, pruža otpor, veći nego što bi pružao netko tko je u normalnim uvjetima događanja. Trojica policijskih službenika postupala su iz razloga sigurnosti upravo te osobe – oni fiksiraju zglobove i naprave zahvat za koji su obučeni i istrenirani, a onda je najmanja mogućnost za ozljedu. To je sinoć bilo i prikazano”, istaknuo je Marendić.

“Razumijem pogled s druge strane, osobno sam 33 godine policajac, a i navijač i razumijem frustraciju i razumijem subjektivan pogled s druge strane. Kad kažete da su trojica policajaca napala na jednu osobu, u tom je momentu ta osoba najsigurnija na stadionu”, rekao je. Dodaje da su se potrudili i preventivnim mjerama i onima na utakmici da do nereda ne dođe, a ako do njih dođe, da postupaju po načelu razmjernosti. “Policijski službenici su sinoć dokazali da su spremni uspostaviti red”, naglasio je.

Privedena 54 navijača

Na pitanje novinara o tome koliko je privedeno navijača, navodi da su ih policajci priveli 54, od kojih je 14 gostujućih. “Dio privedenih je odmah pušten kući. Svi oni za koje nismo mogli utvrditi prekršaj intenziteta da bi morali ostati 12 ili 24 sata i ići na odvjetništvo ili prekršajni sud, već su kod kuće i danas normalno rade”, rekao je Marendić.

“Onaj dio za koji postoje dokazi i vidljivo je da su sudjelovali u napadu na policijske službenike, uništavanju imovine ili bilo kojem drugom prekršaju, bit će danas tijekom dana priveden na prekršajni sud, i to i navijači Dinama i navijači Hajduka. Dio koji je sudjelovao u neredima nakon utakmice – provest ćemo kriminalističko istraživanje, a ono će sigurno dulje trajati”, navodi.

“Ulazak na teren i korištenje pirotehničkih sredstava vidimo kao demonstraciju sile pa je za očekivati da ćemo detektirati počinitelje više vrsta kaznenih djela – izazivanja nereda, uništavanja imovine… Mislim da ih je 14 kod nas trenutno. Nama je bitno da su zadržani oni za koje možemo dokazati počinjenje”, zaključio je Marendić.