Šef Yakuza uhićen u tajnoj operaciji: pokušao je prodati uranij 'suradniku' iranskog generala, koji je zapravo bio američki agent

Takeshi Ebisawa je uhićen i čeka ga suđenje za niz kriminalnih djela

Američki tužitelji optužili su navodnog člana japanske mafije za urotu trgovanja nuklearnim materijalima. Amerikanci tvrde da je šezdesetogodišnji Takeshi Ebisawa pokušao prodati uranij i plutonij, za koje je vjerovao da će završiti u Iranu, gdje bi se trebali koristiti za izradu nuklearnog oružja.

Ebisawa i suoptuženi Tajlanđanin Somphop Singhasiri u travnju 2022. godine bili su optuženi za trgovanje oružjem i drogom, a japanskom mafijašu prijeti doživotna kazna ako se proglasi krivim za posljednje optužbe.

Više rangirani pripadnik Yakuze

Amerikanci tvrde da je Ebisawa, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Brooklynu, više rangirani član japanske kriminalne skupine, poznate pod imenom Yakuza. Sumnja se da je skupina povezana s operacijama u Šri Lanki, Mianmaru, Tajlandu i SAD-u.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a priopćilo je da su Ebisawa i njegovi suradnici “pokazali uzorke nuklearnih materijala u Tajlandu” tajnom agentu američke Agencije za suzbijanje droga (DEA). Američki agent se predstavljao kao trgovac drogom i oružjem, blisko povezan s iranskim generalom.

Tajlandske vlasti zaplijenile su nuklearne uzorke, za koje sumnjaju da su potekli iz Mjanmara, te ih predale američkim istražiteljima. Američki laboratorij potvrdio je da materijal sadrži uranij i plutonij pogodan za izradu oružja.

Pokušao nabaviti veće količine vojne opreme

Tužitelji kažu da je Ebisawa također pokušao nabaviti velike količine vojnog oružja za neimenovanu pobunjeničku skupinu u Mjanmaru. Među oružjem koje je pokušavao nabaviti su projektili zemlja-zrak, jurišne i snajperske puške, mitraljezi, rakete različitih kalibara i razna taktička oprema.

“Jezivo je za pomisliti što bi bilo da su ove akcije bile uspješne. Ministarstvo pravosuđa smatrat će odgovornima one koji krijumčare te materijale i prijete američkoj nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti”, izjavio je pomoćnik državnog odvjetnika Matthew G. Olden u srijedu.

E-mailom slao fotografije agentu

Ebisawa je navodno u veljači 2020. godine kontaktirao agenta DEA u vezi s prodajom nuklearnih materijala. Prema američkim tužiteljima, šifriranim je porukama pojasnio da uranij “nije dobar za vaše zdravlje”. U rujnu te godine Ebisawa je navodno e-mailom poslao tajnom agentu ime rudarske tvrtke, te ponudio prodaju 50 tona uranija i torija za 6,85 milijuna dolara.

Tužitelji također tvrde da je poslao fotografije na kojima se vidi “tamni stjenoviti materijal” s Geigerovim brojačem, koji se koristi za mjerenje razine radijacije.

Ebisawa je suočen s nizom optužbi, među kojima je zavjera za međunarodno krijumčarenje nuklearnih materijala, zavjeru za uvoz narkotika, zavjeru za nabavu, prijenos i posjedovanje protuzračnih projektila, te pranje novca. Ebisawa i Singhasiri, optužen za trgovanje drogom i oružjem, pojavit će se pred sucem u New Yorku ovoga tjedna, piše BBC.