Šefovima KBC-ova plaća raste na 5104 eura, sindikat zgrožen: 'Vladin prijedlog je nepravedan'

Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare

21.10.2020., Zagreb - Zbog pojacanih mjera radi prevencije sirenja zaraze koronavirusom (COVID-19) u KBC-u Zagreb su do daljnjega zabranjeni posjeti pacijentima, izuzev roditeljima cija djeca su smjestena na djecjim odjelima.  rrPhoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ravnatelji Kliničkih bolničkih centara trebali bi u travnju dobiti povišicu od 475 eura bruto, odnosno s dosadašnjih 4629 eura plaće će im porasti na 5104 eura, odnosno za 10 posto. Riječ je o prijedlogu nove Vladine Uredbe o koeficijentima, piše u utorak Jutarnji list.

Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto. Tako će, primjerice, bruto plaća glavne sestre OHBP-a porasti za sedam posto, a doktora medicine specijalista za samo pet posto, s 3250 na 3418 eura bruto. Naravno, treba napomenuti da je ovdje riječ o osnovnoj plaći, za osmosatno radno vrijeme bez dežurstava i pripravnosti.

Razočarani prijedlogom

Nova Uredba o koeficijentima još uvijek nije javno dostupna, odnosno liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje, odnosno njihovi predstavnici još uvijek nisu dobili na uvid izračune, ali ono što su imali prilike vidjeti kod njih je izazvalo nezadovoljstvo.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

‘Nisu uračunate noćne’

“Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja”, govori Topolnjak.

Kao primjer navodi podatak da će spremačica dobiti povećanje od 170, a medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Topolnjak dodaje da u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene niti vikendi. Navodi da bi medicinske sestre imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Iako još nema sve podatke o nezdravstvenim radnicima, Topolnjak kaže da su iznimno nezadovoljni jer oni sa srednjom stručnom spremom imaju pet posto veći koeficijent u odnosu na visoko kvalificirane radnike, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.