Seizmolog o potresu u Maroku u kojem je poginulo najmanje 600 ljudi: ‘Bio je 30 puta jači od petrinjskog’

Kazao je kako rasjed u Maroku nije povezan ni s jednim u Hrvatskoj

A woman reacts standing infront of her earthquake-damaged house in the old city in Marrakesh on September 9, 2023. A powerful earthquake that shook Morocco late September 8 killed more than 600 people, interior ministry figures showed, sending terrified residents fleeing their homes in the middle of the night. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
FOTO: AFP

Maroko je sinoć pogodio razoran potres magnitude 6,8 prema Richteru u kojem su prema posljednjim službenim podacima poginule 632 osobe, a 329 je ozlijeđeno. Seizmolog Tomislav Fiket za HRT je kazao kako su ovakvi potresi uobičajeni za područje Maroka jer se nalazi na granici dviju ploča.

Govoreći o žrtvama, Fiket je naglasio kako ne ubijaju potresi, nego građevine. “U sam monitoring uloženo je mnogo novaca nakon zadnjega potresa. Ili su ostale građevine koje nisu uništene u prethodnim potresima ili nisu dovoljno dobro obnovili nove jer ovo je izuzetno jak potres, oko 30 puta jači od petrinjskog potresa”, kazao je.

Tvrdi i da se pravilno građeni neboderi i zgrade s armirano-betonskim konstrukcijama “ne bi se smjeli urušavati, a ovdje, nažalost, vidimo dosta srušenih objekata i poginulih ljudi”.

Jaki naknadni udari do 6 po Richteru

Nakon glavnog potresa slijedio je niz slabijih podrhtavanja. Fiket je istaknuo kako se nikad ne može sa sigurnošću reći da je glavni udar prošao. “Prema procjenama maksimalne magnitude na takvom rasjedu, to već je takva vrijednost, vrlo vjerojatno ovo je bio glavni udar.

Naknadni udari mogu biti izuzetno jaki, i do 6 po Richteru. U svakom slučaju ne slijedi mirno razdoblje, pogotovo ne za spasilačke službe koje će na tom trusnom području morati izvlačiti preživjele i stradale”, kazao je.

‘Ovo ne može izazvati potres kod nas’

Naglašava i kako taj rasjed nije povezan ni s jednim rasjedom u Hrvatskoj. “Ovo je posljedica globalne tektonike ploča. Na jednoj od tih ploča koja je sudjelovala smo i mi, tako da s te strane jest povezan, ali ne u smislu da bi ovaj potres izazvao potrese kod nas”, kazao je Fiket za HRT.