Senat je upravo odobrio 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Ali Biden još nije ni blizu pobjede

Zakon mora još proći Zastupnički dom, pod kontrolom republikanaca, prije nego što ga Biden može potpisati

US President Joe Biden speaks during a joint press conference with Ukraine’s President Volodymyr Zelensky in a in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, next to the White House, in Washington, DC, on December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
FOTO: AFP

Američki senat je rano jutros izglasao zakon o inozemnoj pomoći težak 95,34 milijarde dolara, namijenjen Ukrajini, Tajvanu i Izraelu. Mjera je odobrena sa 70 glasova za, a 29 glasova protiv, čime je premašen prag od 60 glasova potrebnih za usvajanje. Zakon je potom poslan u Zastupnički dom, gdje mu je budućnost neizvjesna, budući da dom kontroliraju republikanci, piše The Guardian. Među 22 republikanca koji su podržali zakon je i vođa manjine u Senatu Mitch McConnell.

“Sigurno su prošle godine, možda i desetljeća, otkako je Senat usvojio prijedlog zakona koji tako snažno utječe ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već i na sigurnost zapadne demokracije. Vjerujem da će, ako predsjednik iznese ovaj prijedlog zakona u Zastupnički dom, proći uz istu snažnu dvostranačku potporu”, rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer.

Oba doma moraju potvrditi zakon

Američki predsjednik Joe Biden mjesecima je pozivao Kongres da požuri s novim paketom vojne pomoći Ukrajini i ostalim partnerima, uključujući Tajvanu. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, američki predsjednik je također zatražio sredstva za njih, ali je zatražio i humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi. Ukrajinski dužnosnici upozoravali su na nestašicu oružja i slabe zalihe streljiva u trenutku kada Rusija nastavlja s novim napadima.

Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga Biden može potpisati. Nije jasno hoće li predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson, uopće iznijeti nacrt zakona na glasovanje, jer mu republikanci zamjeraju nedostatak konzervativnih odredbi za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

“U nedostatku primitka bilo kakve promjene granične politike od Senata, Predstavnički dom morat će nastaviti raditi po vlastitoj volji o ovim važnim stvarima. Amerika zaslužuje bolje od statusa quo Senata”, rekao je Johnson kasno u ponedjeljak.

Ne zna se što će Johnson učiniti

Senator John Thune, drugi najviše rangirani republikanac u Domu, kaže da nije jasno što će Johnson učiniti. “Pretpostavljam da će Dom nešto poduzeti. Očito je da će se obratiti Izraelu”, rekao je Thune. Tvrdi republikanci predviđaju da će zakon Senata biti “mrtav po dolasku” u Zastupnički dom. “Zakon koji je danas pred nama nikada neće proći u Zastupničkom domu i nikada neće postati zakon”, rekao je republikanski senator Rick Scott s Floride.

Prema nacrtu zakona, 61 milijarda dolara namijenjena je Ukrajini, 14 milijardi namijenjeno je za Izrael i njihovu borbu protiv Hamasa, a preostali 4,83 milijardi dolara namijenjeno je kao podrška partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan.

Zakon bi također trebao osigurati 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama sukoba diljem svijeta, navodi CNN.

Zelenski zahvalio američkim senatorima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je vijesti iz Senata. U izjavi je zahvalio je Schumeru, McConnellu i “svakom američkom senatoru koji je podržao stalnu pomoć Ukrajini dok se borimo za slobodu, demokraciju i vrijednosti koje svi držimo”.

“Za nas u Ukrajini, stalna pomoć SAD-a pomaže u spašavanju ljudskih života od ruskog terora. S ovom pomoći nastavit će se život u našim gradovima. Trijumfirat ćemo nad ratom. Američka pomoć približava nas pravednom miru u Ukrajini i vraća globalnu stabilnost, što rezultira povećanom sigurnošću i prosperitetom za sve Amerikance i cijeli slobodni svijet”, poručio je ukrajinski predsjednik.