Show u Gradskoj skupštini, Tomaševića napadaju: 'Ponijeli ste se kao kukavica, Zagreb ste pretvorili u smradograd'

Dio sjednice u utorak obilježile su kritike na račun zagrebačkog gradonačelnika

12.12.2023.,Zagreb - Odrzana je sjednica Gradske skupstine Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba u ovoj godini uvrštene su 43 točke. Predsjednik Skupštine Joško Klisović rekao je kako se očekuje da bi sjednica mogla trajati tri dana, do 14. prosinca.

Zastupnik DP-a Slaven Dobrović predložio je točku dnevnog reda na kojoj bi se raspravljalo o krizi zbog odlaganja otpada. “To je jako hitno i važno. Resnik vam ne može biti rješenje, Zagreb ne može to čekati. Tjerate nas u besmislenost”, kazao je Dobrović.

“Nemamo problema da se točka o otpadu uvrsti na dnevni red isto tako kao i o rješenjima za Jakuševec. Slažem se i s točkom koju predlaže Savez mladih”, odgovorio mu je gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je povukao odluku o pitanju drobljenja građevinskog otpada nakon obnove od potresa u Resniku.

Rasprava o vršnjačkom nasilju

Jedna od tema bilo je suzbijanje vršnjačkog nasilja. “Mnoga djeca u osnovnoj školi kažu da čine razne oblike verbalnog nasilja. Od siječnja pilotiramo s programom u sedam škola. A na jesen u još 20 škola”, kazala je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

“To je tripartitni ugovor s centrom Luka Ritz, on postaje naš HUB za podršku školama u suzbijanju vršnjačkog nasilja”, dodala je.

Tomaševića prozvali zbog Jakuševca

Zastupnik Alen Lochert govorio je o nesreći koja se dogodila na Jakuševcu i prozvao Tomaševića. “Taj dan kad su stradali radnici ponijeli ste se kao kukavica, strašljivac, strahopezdec. Poslali ste kolegicu u medije i emisije gdje ste trebali sjediti vi”, rekao je.

“Znao sam da ćete tako krenuti. Mural u Masarykovoj ste usporedili sa šaranjem po zidovima. Dajte mi opomenu. Bio sam odmah ujutro na Jakuševcu, odmah davao izjave za medije, bio i među bijesnim građanima Jakuševca”, odgovorio mu je Tomašević.

‘Od Zagreba napravljen smradograd’

Uključio se i Trpimir Goluža koji je Tomaševiću poručio da je pao na koljena pred premijerom Andrejem Plenkovićem, piše 24sata. “Zakmečali ste poput malog djeteta i zatražili da vam riješi problem Jakuševca”, kazao je Goluža i poručio Tomaševiću da je od Zagreba napravio smradograd.

“Od planiranih 150 podzemnika napravili se tek par. Spremnike građanima sad. U području za koje ste tvrdili da ste ekspert – ste podbacili, a kakvi ste tek u ostalim područjima”, kazao je Goluža upitavši gradonačelnika zašto se iživljava nad šefom Čistoće i ne prihvaća njegovu ostavku.

“Zastupnik Goluža želi biti gradonačelnik, ali nije siguran može li imati podršku Mosta. Upravo je Most kleknuo dvaput pred HDZ i išao s njima u koaliciju”, poručio mu je Tomašević koji kaže da ne traži pomoć, već odgovore. “Dajte odgovor je li vam OK Resnik ili imate neku drugi lokaciju – nama je. A vi kalkulirajte i skupljajte jeftine političke bodove, pa nećete biti niti kandidat za gradonačelnika”, dodao je.

Teške riječi na raspravi o Resniku

Tomašević je prozvao na aktualnom satu Gradske skupštine HDZ-ovca Mislava Hermana da “ili bezočno laže ili ne zna čitati” kada tvrdi da HDZ nije glasao za to da Centar za gospodarenje otpadom bude u Resniku.

HDZ-ov zastupnik Herman pitao je gradonačelnika koji je plan oko Jakuševca i što će napraviti da se smanji mogućnost da brdo ponovno eksplodira, “osim kukanja u zapomaganja HDZ-ovoj Vladi”. “To je vaša zakonska odgovornost”, poručio je Herman, optuživši gradonačelnika da je cijelu političku karijeru vezao za brdo Jakuševec i izgradio lažni imidž.

“Kada pričamo o lažnom imidžu, ‘ajmo o vašim lažima. Rekli ste da HDZ nikad nije glasao da Centar za gospodarenje otpadom bude u Resniku, to je bezočna laž”, odgovorio mu je Tomašević, dodavši da je za to glasalo sedam HDZ-ovih zastupnika, uključujući Hermana i aktualnog ministra koji odlučuje o zahvatu studije utjecaja na okoliš.

‘Ili ne znate čitati ili bezočno lažete’

“Za plan gospodarenja otpadom u kojem jasno piše da će CGO biti u Resniku. Ili ne znate čitati ili bezočno lažete”, rekao je. “Ne samo da je HDZ glasao već vi osobno, nevjerojatno mrtvi hladni kažete da niste glasali. Je li to ta pomoć”, upitao je Tomašević, referirajući se na obećanja premijera Andreja Plenkovića da će Vlada dati doprinos u rješavanju te problematike.

Hermana je upitao zašto nisu zatvorili Jakuševec s obzirom na to da su bili pet godina na vlasti. “Vičete tamo gdje boli jer niste bili sposobni riješiti to pitanje”, uzvratio mu je Herman i dalje tvrdeći da HDZ nikada nije za to glasao. Na to je Tomašević upitao trebali li se dogoditi treći, četvrti, peti odron kako bi se to prestalo politizirati.