Sinagoga u centru Berlina pogođena Molotovljevim koktelima, uhićen tip koji je izvikivao antisemitske parole

Sigurnost je smjesta pojačana oko židovskih institucija u Njemačkoj

Dva Molotovljeva koktela bačena su na židovsku sinagogu u glavnom gradu Njemačke. Zajednica Kahal Adass Jisroel objavila je da je njihova sinagoga u gradskoj četvrti Mitte napadnuta rano danas.

“Nepoznate osobe bacile su dva Molotovljeva koktela s ulice”, pišu na Twitteru. “Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Iznad svega, obitelji iz susjedstva oko sinagoge su šokirane i uznemirene”, stoji u priopćenju Središnjeg vijeća Židova.

Uhićen tip koji je izvikivao antisemitske slogane

Njemački kancelar Scholz izrazio je bijes zbog napada ispred sinagoge u Berlinu. “Želim izričito reći da sam ogorčen. Osobno me ogorčava ono što neki viču i rade”, rekao je Scholz tijekom posjeta Egiptu.

Scholz je o napadu pisao i na društvenim medijima. “Napadi na židovske institucije i činovi nasilja na našim ulicama vrijedni su prezira i ne mogu se tolerirati. Antisemitizmu nema mjesta u Njemačkoj”, poručuje njemački kancelar.

Policija kaže da su dvojica muškaraca s kapuljačama bacila dva Molotovljeva koktela na sinagogu u središtu Berlina u srijedu rano ujutro, dodajući da su uhitili muškarca koji je uzvikivao antisemitske slogane. Sigurnost je pojačana oko židovskih institucija u Njemačkoj otkako je Hamasov napad na Izrael i rezultirajuća izraelska odmazda rasplamsala napetosti u arapskim i židovskim zajednicama u zemlji.