Sindikalka se na okruglom stolu divila Plenkovićevoj zabrani rada nedjeljom, obrtnik joj spustio: 'Ostavite nas na miru'

Na okruglom stolu HOK-a raspravljalo se o zabrani rada nedjeljom i obrtnicima

11.10.2023., Zagreb - U Hrvatskoj obrtnickoj komori odrzan je "1. Obrtnicki fokus - Zakon o trgovini", prvi u nizu tematskih okruglih stolova koji ce raspraviti kljucne izazove u obrtnickom sektoru. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili ne raditi nedjeljom, poručeno je u srijedu s 1. Obrtničkog fokusa u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), na kojem je upozoreno je da je u zadnjih pet godina zatvoreno gotovo 800 malih trgovina.

Riječ je o prvom u nizu okruglih stolova kojima je cilj raspraviti ključne izazove i trendove u obrtničkom sektoru, a ovaj put tema su bile aktualnosti u sektoru trgovine, s naglaskom na Zakon o trgovini i ograničenje rada nedjeljom.

Ograničen rad obrtnika

Podsjetimo, 1. srpnja je stupio na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, no trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, pri čemu ih u ostatku ove godine mogu iskoristiti svih 16.

Osim trgovina, zakonom se između ostalog ograničava rad nedjeljom suvenirnicama i cvjećarnicama, dok se iznimke od zabrane primjerice odnose na prodajne objekte na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil poručio je da mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili ne raditi nedjeljom, iznijevši podatak da se u proteklih pet godina zatvorilo 785 malih trgovina.

Sajamski dan za Sve Svete

Upozorio je na skorašnji blagdan Svih svetih, s obzirom da novi zakon zabranjuje rad na državne praznike i blagdane, pa to “na muku” stavlja cvjećare, kojima taj dan čini jednu od okosnica poslovanja.

Iznimka koja im eventualno može omogućiti da ipak rade je da lokalne samouprave taj dan proglase sajamskim danom, a iz HOK-a apeliraju da to ovaj put i učine. No, Kratohvil je napomenuo da to ne može biti i model za budućnost, jer ipak je riječ o svetkovini, pa stoga uočene manjkavosti u zakonu treba mijenjati.

Mirko Budimir iz HUP-Udruge trgovine je istaknuo da je HUP protiv ograničavanja rada nedjeljom, ocijenivši da će iduća godina, u kojoj će se 16 radnih nedjelja morati raspodijeliti na cijelu godinu, biti jako izazovna, između ostalog i u pogledu organizacije posla.

Čeka se Ustavni sud

Iz udruženja su podnijeli i tužbu Ustavnom sudu kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, a Budimir je ocijenio da postoje argumenti da taj zakon i ovaj put “padne”, kao što se to dogodilo već dvaput u prošlosti. No, bilo bi neozbiljno bilo što prejudicirati, dodao je.

Predsjednik Ceha za trgovinu i cvjećarstvo OK Splitsko-dalmatinske županije Ivica Ćudina je također ustvrdio da će prave probleme donijeti iduća godina jer je 16 radnih nedjelja premalo za cijelu godinu, s obzirom da turistička sezona na obali počinje već u travnju.

Podjele u HOK-u

Oko ograničavanja rada nedjeljom podijeljeni su i u samom HOK-u, pa tako potpredsjednik te komore Adolf Cvanciger podržava regulaciju rada nedjeljom jer smatra da ona vodi do zadovoljnijeg djelatnika. Kako je ustvrdio, velika većina onih koji rade u trgovini radije za slobodan dan žele nedjelju nego neki dan u tjednu.

Podsjetio je da je zadnji put zakon o trgovini koji je ograničavao rad nedjeljom “pao” na Ustavnom sudu jer se radila distinkcija između trgovaca s obzirom na veličinu njihovih prodajnih mjesta.

Odgovorio je tako na prijedlog člana Predsjedništva HOK-a Darka Kneževića, koji se zalaže za “pozitivnu diskriminaciju”, odnosno da se obrtnicima i trgovačkim društvima čiji je prodajni objekt veličine do 150 kvadratnih metara bruto omogući da biraju žele li raditi nedjeljom.

Nedostatak radne snage

Direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Sanja Smoljak Katić je rekla da su se iz te komore, koja je sudjelovala u radnoj skupini za izradu zakona, zalagali da se omogući rad u više nedjelja no 16, kao i da zakon stupi na snagu s određenom odgodom, odnosno 1. srpnja, a potonje im je i uvaženo.

Smoljak Katić je istaknula i da je trgovina izrazito visoko regulirana djelatnost, u smislu mnogo propisa i pravilnika koji se vežu za poslovanje trgovina, pri čemu je trgovina uvijek “pod povećalom”, u smislu učestalih inspekcija.

Na nedostatak radne snage u trgovini, napose one kvalitetne, upozorio je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan, pri čemu se neke manje trgovine zatvaraju jer im vlasnici odlaze u mirovinu.

‘Radnici zadovoljni Zakonom’

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić ocijenila je da među radnicima u trgovini vlada zadovoljstvo novim zakonom, a da brojni poduzetnici kažu da im se promet “prelio” na druge dane. Štulić je poručila i da oko dvije trećine zaposlenih u trgovini su žene, a iz aspekta obitelji posebno je važno da one imaju slobodnu nedjelju.

Rekla je i da mnoge razvijenije zemlje od Hrvatske imaju neradnu nedjelju, navevši primjer Norveške gdje su radne samo tri nedjelje u prosincu. Štulić je ustvrdila i da nitko nije dobio otkaz zbog smanjivanja broja radnih nedjelja, rekavši kako u sektoru vlada nestašica radne snage.

‘Ostavite nas na miru’

Za riječ se javio se Zdravko Gojanović čiji sezonski obrt ima sjedište u Primoštenu, rekavši kako zastupa oko pet tisuća onih koji se bave trgovinom na obali, a prodaju razne suvenire, primjerice ručnike i natikače, kao i neke prehrambene artikle, poput meda i džemova.

Istaknuo je da rade u vrijeme turističke sezone koja traje oko sedam mjeseci, dok 16 nedjelja obuhvaća tek oko tri i pol mjeseca, a tu je još i zabrana rada praznicima i blagdanima.

Ustvrdio je da su ti trgovci zapostavljeni i nitko ih ne spominje, a sindikalisticu Štulić je “zamolio” da ih ostavi na miru, navevši da 90 posto tih ljudi koji rade na Jadranu su samozaposleni, a u obrtu dodatno još rade uglavnom članovi obitelji.