Sindikati razočarani prijedlogom novog zakona: 'Glasnogovornik u državnoj službi imat će veću plaću od profesora'

Nacrt zakona trebao bi za javne službe uvesti 16 platnih razreda umjesto 300 koeficijenata i 500 dodataka

FOTO: Dnevnik Nove TV/Screenshot

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je nacrt Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama prema kojem se za javne službe uvodi 16 platnih razreda umjesto 300 koeficijenata i 500 dodataka, a novim zakonom o plaćama omogućit će se napredovanje i nagrađivanje u službi.

U sindikatima nisu baš optimistični oko koeficijenata. Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je za Dnevnik Nove TV da su razočarani koeficijentima za državne službenike. Kaže da se novim zakonom sustav dodatno degradira.

”Evo jednog primjera. Plaća glasnogovornika u državnoj službi, prema prijedlogu novog sustava koeficijenata, bila bi veća od jednog profesora u našem sustavu”, rekao je Kroflin i dodao da to nije jedini problem. Kaže da će, dok asistentima plaće rastu oko 12 posto, nekim drugim radnim mjestima u državnoj službi rast biti znatno veći.

‘Nije to povijesna reforma’

”Ovim sustavom stvari su se trebale izbalansirati. Ne bih to nazvao povijesnom reformom. Da, ona uvodi brojne promjene, no ako pogledamo radna mjesta prosvjetara, učitelja, ono što mi dobivamo je praćenje kretanja plaća u privredi. Možete li to nazvati povijesnim? Ne baš”, zaključio je Kroflin.

Podsjetimo, umjesto oko 300 koeficijenata i 500 dodataka na plaću za oko 2400 različitih radnih mjesta u javnom sektoru, novi bi propis trebao definirati plaće uz 16 platnih razreda.