Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su nove napade na ciljeve u Jemenu: 'Ovo šalje jasnu poruku'

U udarima su pogođena zakopana skladišta oružja hutista, raketni sustavi i lanseri

FOTO: screenshot X

Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su napade na 36 ciljeva u Jemenu u subotu, u drugom danu velikih američkih operacija protiv skupina povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda.

U udarima su pogođena zakopana skladišta oružja hutista, raketni sustavi i lanseri koje su hutisti koristili za napad na brodove u Crvenom moru, a ciljano je 13 lokacija diljem zemlje, rekao je Pentagon.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su udari također imali podršku Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nizozemske i Novog Zelanda.

‘Nećemo oklijevati braniti živote’

“Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku hutistima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila”, rekao je Austin u priopćenju.

“Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu”, dodao je.

U petak su Sjedinjene Države izvele napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije i milicijama koje podržava, navodno ubivši gotovo 40 ljudi.

Hutiji gađaju brodove u Crvenom moru

Ti napadi, koje su osudili Iran i Irak, bili su odmazda za napad dronovima kojim su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od 40 američkih vojnika u Jordanu prošle nedjelje.

Dok Sjedinjene Države optužuju milicije koje podržava Iran za napade američkih trupa u bazama u Iraku, Siriji i Jordanu, jemenski hutisti koje podržava Iran gađaju komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru.

Dosad više od 10 napada SAD-a

Hutisti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, kažu da su njihovi napadi solidarni s Palestincima dok Izrael napada Gazu. Ali SAD i njegovi saveznici karakteriziraju napade hutista kao neselektivne i prijetnju globalnoj trgovini.

Sjedinjene Države prethodno su izvele više od 10 napada na ciljeve hutista u proteklih nekoliko tjedana, ali nisu uspjele zaustaviti napade te skupine.

Jemenska novinska agencija (Saba) koju vode hutisti, objavila je da su SAD i Britanija u subotu pokrenule 14 racija na pokrajine Taiz i Hodeidah.