Sjeverna Koreja ispalila nekoliko projektila, državni mediji kažu da vježbaju nuklearni napad

Od početka 2022. godine, Sjeverna Koreja imala je više od stotinu raketnih testiranja

Sjeverna Koreja ispalila je nekoliko krstarećih projektila prema moru u blizini zapadne obale Korejskog poluotoka u ranim jutarnjim satima u subotu, izvijestila je južnokorejska vojska.

Pojedinosti o lansiranju analiziraju obavještajne vlasti u Južnoj Korej i SAD-u, stoji u priopćenju južnokorejskog Združenog stožera. Lansiranje je organizirano dva dana nakon što su završile zajedničke vojne vježbe Južne koreje i Amerike.

‘Nuklearni napad spržene zemlje’

U četvrtak su sjevernokorejski državni mediji KCNA izvijestili da je Pjongjang izveo simulirani nuklearni napad “spržene zemlje” na ciljeve diljem Južne Koreje. Od početka 2022. godine, Sjeverna Koreja imala je više od stotinu raketnih testiranja, uglavnom balističkih.

Stručnjaci kažu kako sjevernokorejski lider Kim Jong Un ovakvom demonstracijom sile želi osigurati uvjete za pregovore sa zapadnim silama, poglavito Amerikom, kako bi dobio međunarodno priznanje kao nuklearna sila.

Seul je u petak najavio sankcije protiv pet sjevernokorejskih pojedinaca i jedne tvrtke kao odgovor na prošlomjesečno lansiranje svemirske rakete od strane Pjongjanga.