Skandal u Francuskoj. Iz vlaka u Parizu ukradena torba s planovima za osiguranje ovogodišnjih Olimpijskih igara

Na računalu su se nalazili strogo povjerljivi podaci o kojima ovisi sigurnost tisuća ljudi

A Eurostar train is parked at a platform of the Paris' Gare du Nord station on August 3, 2023. (Photo by Stefano RELLANDINI / AFP)
FOTO: AFP

Torba s računalom i dva USB-a s policijskim sigurnosnim planovima za Olimpijske igre u Parizu ukradena je iz vlaka na stanici Gare du Nord u glavnom gradu Francuske, rekla je policija kasno u utorak, potvrdivši time izvješće televizije BFM.

Torba je pripadala inženjeru iz pariške gradske vijećnice, a stavio ju je u pretinac iznad svog sjedala. Nestanak torbe otkrio je kada je, zbog kašnjenja, htio presjesti na drugi vlak, prenosi The Guardian.

Osjetljivi sigurnosni podaci

Inženjer je rekao da je na računalu i na dva USB sticka imao osjetljive podatke, posebice planove komunalne policije za osiguranje ovogodišnjih ljetnih Olimpijskih igara.

Pariz će za osiguranje Olimpijade mobilizirati oko 2000 agenata, uz sveukupno 35.000 pripadnika snaga sigurnosti koji će svakog dana Olimpijskih igara biti na dužnosti. Pariška gradska vijećnica nije bila u mogućnosti odmah komentirati događaj.

Podsjećamo, Pariz je bio poprište velikih napada, poput onog u Bataclanu 2015. kada su islamistički ekstremisti upali u glazbenu dvoranu i pucali na terase kafića te ubili 130 ljudi.