Skandal zbog lascivne igre riječi u pjesmi za Euroviziju. Feministice bijesne, u raspravu se uključio i premijer

Situaciju je komentirao i premijer Pedro Sanchez

FOTO: Screenshot YouTube / Eurovision Song Contest

Nekoliko dana nakon što je Španjolska odabrala duo Nebulossu kao svoga kandidata za ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurovizije, njihova elektropop pjesma ‘Zorra’ dospjela je na vrh glazbenih ljestvica u zemlji, no i podijelila javno mnijenje zbog njezina naziva, s obzirom na to da se riječ može prevesti kao ‘lisica’, ali se češće koristi u značenju ‘bludnica’, ‘drolja’.

Kako prenosi list Guardian, španjolske su vlasti ovaj tjedan medijima prenijele da je podneseno više od 300 žalbi na pjesmu dua Nebulossa, a potporu onima koji pozivaju na povlačenje sporne pjesme s eurovizijskog natjecanja dao je i feministički pokret iz Madrida, opisavši izraz “zorra” kao “verbalno nasilje nad ženama”, istaknuvši da se uvredljiv izraz u pjesmi ponavlja čak 45 puta.

‘Seksističko oruđe’

U objavi organizacije stoji da je “slavljenje pojma koji se koristi kao seksističko oruđe za poniženje oblik javne reviktimizacije”. Feministička organizacija ističe i da bi promocija pjesme na državnoj televiziji mogla dovesti do toga da upotreba spornoga termina postane uobičajena među malom djecom i adolescentima.

Istodobno su španjolska državna televizija RTVE i Europska radiodifuzna unija, koja organizira natjecanje odobrile sudjelovanje Španjolske s tom pjesmom. Ništa loše u značenju riječi ne vidi ni španjolski premijer Pedro Sanchez.

‘Pjesma razbija stereotipe’

“Čini mi se da feminizam nije samo pravedan, već može biti i zabavan, a ova vrsta provokacije mora dolaziti iz kulture”, rekao je za tv kuću La Sexta. Njegovo je stajalište kasnije ponovila i španjolska ministrica za ravnopravnost spolova Ana Redondo. “Mislim da ova pjesma razbija kalupe i stereotipe i vrlo je dopadljiva”, rekla je.

I 55-godišnja pjevačica grupe Nebulossa Maria Bas za RTVE je rekla da su je često nazivali ‘zorra’ i da je “pjesma način da se ta riječ transformira u nešto lijepo”. Pjesma dua “Nebulossa”, koji su 2018., nakon više od 20 godina braka osnovali Bas i njezin suprug Mark Dasousa (49) u srijedu je rangirana kao najslušanija na Spotifyju i treća na svijetu.