Slavonka mahnito zvala splitski pa osječki sud i lagala da je postavljena bomba. Sad joj prijeti zatvorska kazna

Bojala se što će biti u postupku koji se vodi protiv nje

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Podignuta je optužnica protiv 35-godišnje Slavonke koja je 16. ožujka prošle godine u prijepodnevnim satima iz Osijeka nazvala splitski Županijski sud i djelatnici na centrali suda rekla: “Shvatite ozbiljno, u sudu je postavljena bomba!”

U pozivu je koristila aplikaciju uz pomoć koje je izmijenila glas da sliči muškomu. Zgrada suda bila je evakuirana, a pirotehničari su pregledali prostorije suda. Pokazalo se da je dojava bila lažna.

Dvije minute nakon tog prvog poziva nazvala je centralu Županijskog i Općinskog suda u Osijeku. “Bomba je na sudu!”, poručila im je Slavonka. Nedugo potom ponovila je poziv osječkom sudu i rekla: “Za 47 minuta eksplodirat će bomba!”

Traže kaznu zatvora za Slavonku

Pirotehničari su pregledali zgradu i utvrdili da je riječ o lažnoj dojavi. Tužiteljstvo za 35-godišnjakinju traži šest mjeseci zatvora i spajanje ta dva postupka. Na prvom ispitivanju sve je priznala i rekla da joj je žao. Bilo ju je, kako je rekla, strah što će se dogoditi na ročištu koje je vezano uz njezinu obitelj.

U pošti je kupila dva mobitela i dvije SIM kartice, vratila se u automobil i s područja Livane ili Čepina napravila prvi poziv. Drugi poziv je obavila u Retfali (naselje na zapadu Osijeka, op.a.), a nakon toga je oba mobitela stavila u vrećicu i bacila u kanal, piše Glas Slavonije.

Nije razmišljala o posljedicama

Tvrdi kako nije razmišljala o posljedicama. Na kraju ročište nije održano i na njemu se nije ništa dogodilo te je rekla da je napravila najveću glupost. Navodi i da je poziv Županijskom sudu u Splitu bio pogreška jer nije bio planiran, otuda novi pozivi osječkom sudu.

Slavonka je do sada osuđivana zbog kaznenih djela protiv imovine i protiv nje su u tijeku dva kaznena postupka pred Općinskim sudom zbog prevare. Njezini pozivi su rezultirali privremenim prekidom rada splitskog i osječkog suda, uznemiravanjem javnosti, zaposlenika sudova i stranaka.

Tužiteljstvo smatra da je predložena kazna od šest mjeseci zatvora razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja. Predmet je poslan izvanraspravnom kaznenom vijeću radi odluke o prijedlogu tužitelja za spajanje dvaju predmeta u jedan.