Slijedi totalni kaos? Svinjogojci prijete: 'Razbit ćemo policijske blokade, znamo da je opasno'. Napadaju i Crkvu: 'Boli nas što šute...'

Ministrica je odbila njihove zahtjeve, a Plenković ih prozvao marionetama Domovinskog pokreta i Mosta

FOTO: PIXSELL

Slavonski poljoprivrednici i danas blokiraju ceste u Ilači prema prijelazu Tovarnik – Šid i graničnom prijelazu Županja – Orašje. Očajni svinjogojci nezadovoljni su Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge i prosvjeduju treći dan za redom. Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je njihove zahtjeve, a svinjogojci tvrde da neće stati s prosvjedima dok im se ne odgovori pozitivno.

Predvode ih Stožer za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji su u srijedu organizirali izlazak seljaka na ceste, ali tada nisu blokirali prometnice. Jučer su svinjogojci blokirali granični prijelaz Županja – Orašje i prometnice.

‘Krećemo s rigoroznijim blokadama’

Predstavnik Stožera za obranu hrvatskog sela Milenko Bašić je za N1 rekao da su spremni krenuti s “rigoroznijim mjerama blokade” te da su spremni “fizički razbiti policijske blokade. “Znamo da je to opasno, ali ova pljačka i teror koji se provodi nad Slavonijom. Ovo je jedini način da ta Vlada i ministrica shvate da mi svoje ne damo”, kaže.

“U Slavoniji Andreju Plenkoviću ne vjerujemo ni da se zove Andrej Plenković, a ne njegovim bambanjima”, govori. Iako je on član DP-a, kaže kako je među prosvjednicima najviše hadezeovaca.

‘Boli me što Crkva šuti’

Žele nas prevariti i nastaviti po svome, a to što oni žele i namjeravaju vodi propasti hrvatskog sela. Mi nismo protiv hrvatske vlasti i razumnog rješavanja naših problema, ali ne želimo da nam se ubijaju zdrave svinje”, poručuje Dražen Strukar iz Cerne. Ocijenio je kako nadu seljacima u uspjeh njihovih prosvjeda daje to što je iduća godina izborna.

“Da iduća godina nije izborna vjerujte mi da bi ovo sve bilo davno poklano i nitko ne bi smio ništa učiniti. Ovako se baš ne usude prema nama djelovati. Boli me što Crkva u Hrvata u ovo vrijeme šuti”, kazao je Strukar.

Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, koji uz nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje predvodi prosvjede, kaže da je “ocjena domaće zadaće koja je ostavljena ministrici poljoprivrede i premijeru -1”.

‘Idemo s totalnim kaosom u prometu’

“U odgovoru ministrice nije ništa novo rečeno već ponovljeno što je do sada izrečeno te dopisane neke činjenice koje nemaju nikakve veze s stvarnošću”, tvrdi Bilić.

Zanijekao je da se svinjogojcima isplaćuje po dva eura za eutanazirane tovne svinje. “To naprosto nije istina. Ljudima se odbijalo zato što nisu željeli pomoći pri utovaru, odbijan im je sam utovar i dolazak policije tako da su u prosjeku dobili oko 86 centi”, rekao je.

Najavio je daljnje blokade prometnica diljem Hrvatske. “Ići ćemo na probijanje policijske blokade kako bi izbili na samu granicu, ići ćemo na pristupne ceste autocesti, kao i na prijelaze preko željezničkih pruga. Na ovaj njihov bezobrazluk idemo s totalnim kaosom u prometu Hrvatske”, poručio je Bilić.

‘Ministrica je načitana, nek’ pokaže ruke’

Novinarka Nataša Božić Šarić razgovarala je s jednom prosvjednicom. Istaknula je da isprva nije bila za blokadu, no promijenila je mišljenje jer je vidjela da Vlada ne popušta i ne povlači svoje uvjete. “Dok oni budu imali svoje uvjete u toplim foteljama, mi ćemo biti na ovoj hladnoj zimi i imat ćemo svoje uvjete”, kaže.

Ispričala je da u njezino mjesto još nije stigla afrička svinjska kuga, ali došla je dati podršku “onima koji itekako osjećaju posljedice”. “Iza mene stoje ratari, stočari, svinjogojci, ne politika. Imamo podršku ljudi”, kaže.

Osvrnula se i na ministricu Vučković: “Ministrica je puno načitana, nek’ pokaže ruke. Je li ikad dobila žulj od lopate ili nečega? Neću ja doći na farmu u štiklicama da mi propadaju cipele. Kad je bio zakon da na selu nema svinja? Mi nećemo dopustiti da naša djeca vide svinje samo na slici”, kaže prosvjednica.

Plenković: ‘Cijeli prosvjed je orkestriran’

Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja. Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Ministrica Marija Vučković im je poručila da to ne dolazi u obzir, a premijer Andrej Plenković ih je prozvao da su marionete Domovinskog pokreta i Mosta. Kaže i da su organizatori prosvjeda “vjerojatno plaćeni i izmanipulirani i nastoje iskreirati problem koji u biti oni stvarno ne osjećaju, i nemaju nikakav legitimitet u zastupanju”. Prosvjede koji su u tijeku ocijenio je politički orkestriranim od “dijela ljudi iza kojih slijedi nekoliko oporbenih političkih stranaka”.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak poslijepodne opširno je odgovorilo na 11 zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog sela, ponavljajući uz ostalo da bi stavljanje izvan snage postojeće naredbe ugrozilo hrvatsko svinjogojstvo te da je već donesen niz programa pomoći, a najavljuju se i novi.