Slovenci će kontrole na granicama navodno produljiti do ljeta. Mediji javljaju da odluka pada danas

Kontrole su počele krajem listopada, danas ide odluka o produljenju

19.10.2023., Harmica, Bregana, granicni prijelazi- Slovenska vlada danas je odlucila uvesti kontrolu na granicama s Hrvatskom i Madjarskom, o cemu je ministar unutarnjih poslova Bostjan Poklukar vec obavijestio hrvatske i madjarske kolege. Nadzor se uvodi na pocetni rok od tjedan dana, s mogucnoscu produljenja. Policijske patrole su vec na cestama Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Slovenska vlada bi na današnjoj sjednici trebala produžiti odluku o graničnim kontrolama s Hrvatskom i Mađarskom. Slovenska policija od kraja listopada provodi privremene granične kontrole na svojim granicama. Početno je kontrola trebala trajati do kraja listopada ali je zadnjom odlukom ona produljena sve do 19. studenog, što je rok koji istječe sutra.

Kako javlja portal 24ur, direktor slovenske policijske uprave, Marko Gašperlin, najavio je da se priprema novi prijedlog kojim bi se granične kontrole produžile, prvo na 20 dana. “Kontrole se mogu produžiti ali ne dulje od dva mjeseca. Nakon 21. prosinca trebat će nam druga pravna baza, koja je značajno zahtjevnija“, kazao je.

Kontrole do ljeta?

Isti portal ima i neslužbene informacije da bi se kontrole mogle produžiti na značajno duže od 21. prosinca. Navodno je slovenskoj vladi stigao prijedlog o produljenju graničnih kontrola na šest mjeseci, a početni datum bio bi 21. prosinca. Tako bi kontrole trajale do ljeta, a vlada Slovenije će o tome navodno odlučivati danas.

Istu informaciju javlja i N1 Slovenija. Taj portal piše kako vlada prvo treba potvrditi prijedlog policije koji je stigao 14. studenog, da se kontrole produže za još 20 dana, ali navode i da je naknadno na dnevni red uvršten prijedlog o kontrolama od 21. prosinca do ljeta.

Duljih čekanja nema

Gašperlin je jučer kazao i kako nema duljih čekanja na granicama (većih od pola sata) unatoč provjerama koje se provode. Slovenska vlada se na uvođenje kontrola na granicama odlučila nakon odluke Italije da uvede kontrole ka njihovoj granici.

Obje zemlje su kao osnovu za odluku navele prijetnju javnom poretku i unutarnjoj sigurnosti u EU, a sve s obzirom na situaciji na Bliskom istoku i u Ukrajini. Kao razlog naveli su i prevenciju terorizma.