Slovenci će na ceste postavljati kartonsku policajku. Uz njenu pomoć namjeravaju smanjiti prekršaje u prometu

Kartonske siluete podijeljene su osam policijskih uprava u Sloveniji

FOTO: Borut Živulović/F.A. BOBO

Slovenska policija u sklopu nacionalne preventivne akcije “Fokus na cesti” podijelila je svojim kolegama u osam policijskih uprava kartonske siluete policajke s radarom koje bi, prema pisanju 24ur, trebale pomoći policijskim službenicima u suzbijanu ponašanja koja vozače ometaju u vožnji.

O detaljima akcije danas su u Ljubljani govorili Simona Fleser, ravnateljica Agencije za sigurnost prometa te načelnik Odjela prometne policije Ivan Kapun. Kako su objasnili, slovenski će policajci pojačano nadzirati korištenje mobitela, ali i na druge prekršaje koji ometaju koncentraciju vozača.

Borut Živulović/F.A. BOBO

“Osim aktivnog korištenja mobitela, na sposobnost koncentracije tijekom vožnje utječe niz čimbenika, poput prebrze vožnje, raznih emocionalnih stanja, umora i stresa. Ometajući čimbenici su i postavke raznih sustava u vozilu, kao što su radio, klima uređaj i multimedija, a također i konzumacija hrane, pušenje i šminkanje“, kazala je Felser.

Slovenci priznali da ne prate promet

Agencija za sigurnost prometa je u siječnju ove godine provela online anketu koju je ispunilo 1850 osoba, a prema kojoj čak četvrtina vozača priznaje da u vožnji ne obraćaju pažnju uvijek na druge sudionike u prometu, da ne prate prometnu signalizaciju i ne poštuju pravila. Više od 40 posto ispitanika priznaje da tijekom vožnje puše, šminkaju se, jedu ili obavljaju druge poslove koji smanjuju koncentraciju tijekom vožnje.

Borut Živulović/F.A. BOBO

Siluete policajaca s radarom trebale bi trgnuti vozače, potaknuti ih da voze pažljivije i poštuju prometna pravila. Načelnik Kapun kazao je da će, s obzirom da policijski službenici ne mogu uvijek biti prisutni na svim dionicama gdje dolazi do prekoračenja brzine, na takvim cestama biti policijske siluete, piše 24ur.