Slovenija u ponoć uvela kontrole granice s Hrvatskoj. U par sati zabilježili dva ilegalna prelaska

Evidentirali su i šest ilegalnih ulazaka s Mađarskom

Vehicles pass without stopping at the Bregana border crossing between Croatia and Slovenia on January 1, 2023. Croatia on January 1 switched to the euro and entered Europe's passport-free zone -- two major milestones for the country after joining the European Union nearly a decade ago. It is now the 27th nation in the passport-free Schengen zone, the world's largest, which enables more than 400 million people to move freely around its members. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
FOTO: AFP

U prvim satima subote, nakon što je Ljubljana od ponoći uvela kontrole granica s Hrvatskom i Mađarskom zbog povećanog rizika od terorističkih napada, slovenska policija evidentirala je dva ilegalna pokušaja prelaska granice s Hrvatskom i šest s Mađarskom, prenijela je slovenska novinska agencija STA.

Koparska policija, koja je uvela nadzor na na pet cestovnih i dva željeznička granična prijelaza s Hrvatskom, objavila je da je riječ o državljaninu Ekvadora, koji je imao putovnicu, i državljaninu Filipina, koji je putovao bez dokumenata i nema reguliran status u EU-u.

Provjere 24 sata dnevno

Državljanin Ekvadora iskazao je namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu, rekao je načelnik Odjela za državnu granicu i strance PU Kopar. Policijska uprava Kopar nadzire granične prijelaze Sečovlje, Dragonja, Sočerg, Starod i Jelšane, a za prelazak granice određena su i dva željeznička granična prijelaza Rakitovec i Ilirska Bistrica.

Ti će prijelazi biti otvoreni 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a granična kontrola bit će ciljana i ne bi smjela izazivati ​​duga čekanja, kaže Vilje Toškan iz Policijske uprave Kopar. “Provjerava se ima li osoba putovnicu, ispunjava li uvjete za ulazak u Sloveniju te predstavlja li rizik za javni red i mir”, naglasio je.

‘Ide sve normalno’

Prema njegovim riječima, policija će se truditi da što manje utječe na slobodan prolaz ljudi koji žive u pograničnom području i robe. Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar rekao je u subotu da se uvedena kontrola slovenske granice s Hrvatskom i Mađarskom odvija bez posebnosti.

“Želim da ne bude prometnih zastoja, iako oni nisu isključeni u danima većih gužvi”, rekao je ministar unutarnjih poslova, koji ipak vjeruje da će i slovenski državljani i stranci koji dolaze u Sloveniju shvatiti da je riječ o privremenoj i razmjernoj mjeri uvedenoj zbog moguće terorističke prijetnje, kao što je to učinila gotovo cijela Europa.

Prema njegovim informacijama, policija ne bilježi neka posebna otkrića u smislu sigurnosnih prijetnji, tek povremeno ilegalni prelazak granice, što je redovita pojava. “U prvim satima na granicama sve ide normalno”, dodao je Poklukar. Na međunarodnom graničnom prijelazu Pince s Mađarskom, javila je murskosobočka policijska uprava, ulazak je odbijen za šest stranaca.