Službeno je: slavni južnoafrički paraolimpijac koji je upucao svoju djevojku ide na slobodu

Djevojku je ubio na Valentinovo 2013. godine

(FILES) South African Paralympian Oscar Pistorius (L) arrives at Pretoria High Court for today's postponement hearing in his murder case on April 18, 2016 in Pretoria, South Africa. South African Paralympic champion Oscar Pistorius was granted early release from prison on parole on Friday, a decade after he killed his girlfriend, in a crime that gripped the world, prison authorities said. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA / AFP)
FOTO: AFP

Bivši paraolimpijski prvak Oscar Pistorius bit će pušten iz zatvora na uvjetnu slobodu, gotovo 11 godina nakon ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp, objavio je BBC. “Odjel za zatvorske službe potvrđuje uvjetno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa, od 5. siječnja 2024.”, objavila je kratko zatvorska uprava nakon razmatranja povjerenstva za uvjetni otpust u zatvoru u blizini Pretorije.

Pistorius je pucao i ubio Steenkamp na Valentinovo 2013. godine, a kasnije je tvrdio da ju je zamijenio za provalnika. Visoki sud Južne Afrike ga je prvotno osudio na pet godina zatvora 2014. godine zbog ubojstva iz nehaja, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubojstvo nakon žalbe tužitelja.

Povećali mu kaznu

Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je manje od polovice minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji. Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubojstvo, na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna “šokantno blaga”.

Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta.

‘Veliki problem s bijesom’

Međutim, Ustavni sud je u listopadu rekao da je Pistorius odslužio polovicu svoje kazne do 21. ožujka ove godine, što znači da ima pravo na uvjetni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.

June Steenkamp, majka ubijene, nije se protivila puštanju na uvjetnu slobodu , ali je u pismu poslanom povjerenstvu za uvjetni otpust rekla da se pita jesu li Pistoriusovi “veliki problemi s bijesom” doista riješeni u zatvoru, dodajući da bi potencijalno bila “zabrinuta za sigurnost bilo koje žene” koja sada dolazi u kontakt s njim.