Smijenjenog šefa HEP-a Franu Barbarića je baš krenulo. Povjerenstvo ga opet kaznilo zbog sukoba interesa

Istovremeno je bio u upravi HEP-a te u Nadzornom odboru tvrtke Zagreb Health City

1.10.2023., Zagreb -  Zavrsna etapa Crorace i proglasenje pobjednika. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je Frane Barbarić, sada već bivši šef HEP-a, opet prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Istovremeno je, naime, bio u Upravi HEP-a te u Nadzornom odboru tvrtke Zagreb Health City, čiji je osnivač Zdravstveno veleučilište iz Zagreba, piše N1. Barbarić je kažnjen sa 796 eura.

U tvrtki Zagreb Health City Barbarić je postao predsjednik Nadzornog odbora još 2006. godine. Nikada nije primao naknadu, potvrđuju i firma i sam Barbarić. U međuvremenu je, kaže, i prestao biti predsjednik tog Nadzornog odbora.

Ovo mu nije prva takva presuda

“Sve je bilo prijavljeno u imovinskoj kartici, pa me čudi što je to prijavljeno tek sada”, poručio je Barbarić. Inače, on je već bio u sukobu interesa. Naime, prošle je godine, prema nepravomoćnoj presudi Upravnog suda, utvrđeno da je tijekom 2018. i 2019. primao nagrade u iznosu od 2500 i 5000 tadašnjih kuna.

Iako su te nagrade, kako je objasnio Barbarić, bile predviđene kolektivnim ugovorom HEP-a, on ih kao predsjednik Uprave nije smio primiti. Prema Povjerenstvu, bio je u sukobu interesa i od siječnja 2018. do siječnja 2020., kada je kao predsjednik Uprave HEP-a istovremeno bio na čelu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – Istok.

On je tvrdio da tu nema sukoba interesa jer se u gradskom vijeću bavio lokalnom samoupravom, a to, prema njemu, nije imalo nikakve veze s onim što je radio u HEP-u.

Bespravna vila na Hvaru

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv Frane Barbarića zbog kaznenog djela protupravne gradnje. Državno odvjetništvo Barbarića tereti da je na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora.

Ranije je Upravni sud u Splitu nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika Uprave HEP-a Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Sam Barbarić je u priopćenju medijima napisao da se kani žaliti Visokom upravnom sudu, ali i da će, bez obzira na ishod te žalbe, sam srušiti bespravno sagrađenu vilu.

Naposljetku je s rušenjem vile počeo početkom prosinca.