Smrtonosna vrsta ptičje gripe stigla do Antarktike. Ugrožene velike kolonije pingvina

Prisutnost virusa potvrđena je u uzorcima mrtvih morskih ptica

Chinstrap (Pygoscelis antarcticus) penguins are pictured at Deception Island, in the western Antarctic Peninsula, on January 24, 2024. Could a horseshoe-shaped volcanic island near Antarctica be the answer to the Mars enigma? With a fiery past still smoldering, remote Deception Island gives researchers clues to extraterrestrial life. (Photo by JUAN BARRETO / AFP)
FOTO: AFP

Smrtonosna vrsta ptičje gripe prvi put je potvrđena na Antarktici, izlažući riziku velike kolonije pingvina, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici.

“Ovo otkriće pokazuje da je virus visoko patogene ptičje gripe prvi put stigao do Antarktike unatoč udaljenosti i prirodnim barijerama koje ju dijele od ostalih kontinenata”, priopćilo je u nedjelju španjolsko Više vijeće za znanstvena istraživanja (CSIC).

Prisutnost virusa potvrđena je 24. veljače u uzorcima mrtvih morskih ptica pomornika koje su argentinski znanstvenici pronašli blizu antarktičke baze Primavera, dodaje CSIC.

Nekoliko slučajeva na obližnjim otocima

Slučaj na Antarktici, koji je potvrđen nakon slučajeva na obližnjim otocima gdje žive žutonogi pingvini, ukazuje na rizik za kolonije u široj regiji od bolesti koja je posljednjih mjeseci desetkovala populacije ptica diljem svijeta.

Stotine tisuća pingvina okupljaju se u zbijenim kolonijama na antarktičkom kontinentu i obližnjim otocima, što bi moglo omogućiti lako širenje smrtonosnog virusa.