Foto. Snijeg zabijelio sjever Hrvatske, ponegdje će ga biti i 40-ak centimetara. Na snazi crveni meteoalarm za četiri regije

Najavljeno zahladnjenje praćeno snijegom stiglo je u Hrvatsku

FOTO: Pixsell, HAK

Najavljeno zahladnjenje praćeno snijegom stiglo je u Hrvatsku. Bijeli pokrivač stvorio se u mnogim dijelovima kontinentalne Hrvatske, a očekuje se da će u gorju pasti i do 40 centimetara snijega. Državni hidrometeorološki zavod objavio je kako je zbog vremenskih uvjeta na snazi nekoliko žutih i crvenih upozorenja za pojedine hrvatske regije.

Crveni meteoalarm zbog vjetra, snijega i poledice upaljen je u riječkoj i gospićkoj regiji, Kvarneru i Kvareneriću te Velebitskom kanalu, dok je narančasti alarm upaljen za srednju i sjevernu Dalmaciju i za istarsku, karlovačku i zagrebačku regiju.

Patrik Macek/PIXSELL

Na put samo sa zimskom opremom

Vremenske prilike utjecat će i na stanje na cestama, pa tako HAK piše da se zbog susnježice i snijega otežano vozi na cestama kroz Gorski kotar i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. HAK također poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog snijega zimski su uvjeti na cestama te je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica; DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja; DC549 Vrata (A6) – Fužine (ŽC5062); ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak- Fužine-Lukovo; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra.

Zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno, objavio je HAK u prijepodnevnim satima.

Civilna zaštita također je pozvala građane da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere. Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije su stavljene u pripravnost, pomno prate situaciju te će se aktivirati u slučaju potrebe, izvijestili su iz Civilne zaštite.

Patrik Macek/PIXSELL

Snijeg otežao prometovanje u Zagrebu

Zbog snijega na kolnicima, u Zagrebu su autobusne linije 104, 140 i 233 privremeno u prekidu, a linija 262 skraćena je do Kučilovine 38. Zbog prometne nesreće u Dubokom jarku, linije 264, 270, 271, 272, 273 i 274 prometuju neredovito, a zbog prometne nesreće u Kustošijanskoj ulici, linije 126 i 135 privremeno su u prekidu.

Zagrebački hodling javlja da je Zimska služa podružnice Zagrebačke ceste sinoć u 22 sata podignula razinu spremnosti na treći od četiri stupnja, što znači da će svih 240 ekupa biti raspoređeno u bazama Zimske službe, a sva potrebna infrastruktura spremna za pravovremeni izlazak na teren u slučaju naglog pada temperatura i početka padalina.

“Zimska služba će kontinuirano provjeravati stanje kolnika, posebno na trasama autobusnih linija gradskog prijevoza te po potrebi posipavati kolnik posipnim materijalima. Građane molimo da parkiraju svoja vozila na način koji osigurava prohodnost cesta i nesmetani prolazak vozila Zimske službe, te da prilikom vožnje brzinu kretanja prilagode uvjetima na cesti”, ističu iz Zagrebačkog holdinga.

Patrik Macek/PIXSELL

Mećava, jak vjetar i hladnoća

Kako je objavio DHMZ, danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, s povremenom oborinom i mogućom grmljavinom. Posebno se upozorava stanovnike unutrašnjosti na pad temperature zraka u jutarnjim satima, koji će pridonijeti prijelazu kiše u susnježicu i snijeg, uz formiranje snježnog pokrivača, kojeg će biti najviše u gorju.

Snježne oborine očekuju se i u unutrašnjosti Istre te Dalmacije, a jak vjetar može ih donijeti čak i do obalnih područja i nekih otoka. Vjetar će biti umjeren do jak, sa sjeveroistočnog i sjeverozapadnog smjera, posebno u Gorskoj Hrvatskoj gdje su mogući olujni udari i mećave.

Na Jadranu se predviđa umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, koji će se u jutarnjim satima na sjevernom dijelu okrenuti na olujnu buru, a pod Velebitom čak na orkansku. Do kraja dana, jaka bura proširit će se duž cijele obale. Temperatura zraka bit će u postupnom padu, s popodnevnim temperaturama u unutrašnjosti od -4 do 2 °C, dok će na Jadranu biti nešto toplije, s temperaturama od 3 °C na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu.

Patrik Macek/PIXSELL