Snimka sigurnosne kamere otkrila brutalnost izraelskih vojnika: vozilom prelazili preko tijela Palestinca

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odmah je osudilo incident

Pojavila se snimka sigurnosne kamere ispred kuće u gradu Tulkarmu na Zapadnoj obali koja prikazuje kako izraelski vojnici u vozilu više puta prelaze preko tijela Palestinca kojeg su ustrijelili za vrijeme racije.

Izrael nije odmah komentirao snimku, koja je objavljena nakon što je izraelska granična policija u ponedjeljak rekla da su njezini komandosi izveli raciju u Tulkarmu da uhite traženog militanta te da su ubili trojicu naoružanih ljudi u sukobu.

Pucali na skupinu mladića

Snimka od ponedjeljka pokazuje kako izraelske sigurnosne snage prilaze kući po noći i pucaju na skupinu mladića, od kojih je najmanje jedan bio naoružan, nakon što su istrčali iz kuće na ulicu. Dvojicu su pogodili na ulici i ondje su ostali ležati, a snimka iz drugog kuta pokazuje da je pogođen i treći čovjek.

Na snimci se vidi kako vozilo izraelskih snaga sigurnosti dolazi do dva tijela na tlu i prelazi preko jednog od njih, u jednom trenutku zaustavljajući se na čovjekovim nogama. Snimke koje su očito snimljene kasnije pokazuju da je jedno tijelo očito pomaknuto na stranu ceste dok drugo vozilo prelazi preko drugog tijela i zatim još dvaput manevrira preko njega.

Upitan o snimci, glasnogovornik granične policije uputio je Reuters na ured glasnogovornika izraelske vojske, koji nije odmah komentirao. Snimka istog prizora, ali s druge kamere, očito snimljena nekoliko trenutaka ranije, prikazuje nekoliko Palestinaca kako trče iz kuće, pri čemu jedan pruža pušku drugome, koji je odmah upucan. Na snimci se vide dvojica muškaraca na ulici iz drugog ugla, kao i treći muškarac koji leži na prilazu kuće.

Meta izraelskih racija

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojemu osuđuje incident za koji kaže da odražava “kulturu mržnje i ekstremizma”. Brigade Tulkarm, naoružana militantna skupina povezana s Fatahom, koji vodi međunarodno priznatu Palestinsku samoupravu, tvrdi da je jedan od Palestinaca ubijenih u ponedjeljak njihov pripadnik.

Tulkarm, lokacija jednog od glavnih prijelaza između Zapadne obale i Izraela, meta je opetovanih racija izraelskih sigurnosnih snaga nakon napada Hamasa, koji upravlja Gazom, 7. listopada na Izrael.

Izrael je od početka kampanje u Gazi ubio više od 23 tisuća Palestinaca u pokušaju eliminacije militantne skupine Hamas, nakon što su njezini borci 7. listopada u terorističkom napadu ubili 1,2 tisuće Izraelaca i oteli 240 ljudi.

Intenzivirali napade

Izrael je u srijedu intenzivirao napade na južnu i središnju Gazu usprkos najavama da će povući dio vojske i krenuti u kampanju s preciznijim ciljevima i pozivima Sjedinjenih Država na veću zaštitu civila.

Izrael je ovaj tjedan najavio da planira povući dio trupa, barem sa sjevera Pojasa Gaze, nakon tjedana američkog pritiska da smanji raspon operacija i prijeđe na precizniju kampanju. No borbe se čine intenzivnijima nego ikad, posebno u južnom i središnjem dijelu enklave gdje su izraelske snage prošli mjesec započele kopnenu ofenzivu.

U Rafi, na samom jugu Pojasa, članovi obitelji Nofal pratili su kako se tijela 15 članova njihove obitelji iznose u mrtvačnicu bolnice u srijedu ujutro, nakon što je Izrael tijekom noći pogodio njihov dom. Na mjestu napada je ostao ogroman krater u dnu zgrade, a susjedi su pregledavali ruševine s krvavim madracima i strganim igračkama.

Posjet državnog tajnika Blinkena

Američki državni tajnik Antony Blinken, na svom četvrtom proputovanju regijom od početka rata, u srijedu je posjetio Ramalu i sastao se s tamošnjim palestinskim čelnicima, uključujući predsjednika Palestinske Samouprave Mahmuda Abasa. Samouprava je izgubila Gazu 2007., otkad je enklava pod kontrolom Hamasa.

Blinken se sastao i s izraelskim čelnicima te je posjetio obližnje arapske države, pokušavajući pronaći buduće rješenje za enklavu s 2,3 milijuna stanovnika koja je značajno uništena u izraelskom bombardiranju.

Washington želi da Samouprava igra ulogu u budućoj upravi Gaze, no Izrael negoduje oko te ideje. Blinken je u utorak rekao da Izrael mora donijeti „teške odluke” i održati ideju o palestinskoj državi živom ako želi normalizirati odnose s arapskim susjedima. “Izrael mora biti partner palestinskim čelnicima koji su voljni voditi svoj narod u suživotu s Izraelom i njegovim susjedima”, rekao je u utorak u Tel Avivu.