Socijalna radnica: 'Zastrašuju psihologinju koja je na Facebooku tražila pomoć za autističnu curicu'

Psihologinja Valerija Kanđera je hrabro istupila tražeći smještaj za autističnu curicu

FOTO: Profimedia/Dnevnik.hr

Psihologinja koja ima desetljeća iskustva rada u Centru za socijalnu skrb, Valerija Kanđera, u rujnu je na Facebooku objavila apel vezan uz curicu s autizmom, a koju su sve ustanove u Hrvatskoj odbile primiti. Malo nakon njenog hrabrog istupa, djevojčica je smještena u centar “Slava Raškaj”. Naposljetku je, kako je jučer objavio HRT, psihologinja Kanđera dobila opomenu pred otkaz.

Cijeli slučaj je danas na N1 televiziji komentirala Mirjana Zvekić Pohanić, socijalna radnica i sindikalna povjerenica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi.

“Gospođa i socijalna radnica koja je s njom u timu su imale nadzor nad svojim radom i dobile su upozorenje s mogućnošću otkaza, gdje se navodi da nisu pravovremeno reagirale oko smještaja djevojčice. Mi se svi pitamo kamo će je smjestiti ako nema smještaja”, kazala je.

Je li ovo pokušaj zastrašivanja?

Kaže da se takve situacije događaju, ali da još nisu došli “do situacije da je dijete na kraju radnog vremena sjedilo nezbrinuto u uredu.”

“Ova situacija je eksplodirala jer kolegica više nije imala što nego objaviti na Facebooku. To je zadnja stvar koja je uopće bila nekome na umu”, komentirala je Zvekić Pohanić. Na pitanje je li opomena pred otkaz pokušaj zastrašivanja, rekla je da kao sindikalni povjerenik osluškuje što ljudi i da su to svakako “doživjeli kao zastrašivanje i uznemireni su zbog toga”.

“Iz ovoga je zaključak da možemo svi dobiti ta upozorenja jer ne možemo predvidjeti da će se nešto dogoditi”, objasnila je.