Splićanin u stan donio staru fotelju i zgradu zarazio stjenicama: 'Potpuno je nerazuman, proširit će ih po cijelom gradu'

Zgrada s 82 stana preplavljena je stjenicama, a susjed se ne želi iseliti radi dezinsekcije

FOTO: Pixsell / AFP

Stanari jedne stambene zgrade na splitskim Plokitama proživljavaju pakao zbog stjenica koje je prije godinu u zgradu s 82 stana donio jedan od susjeda. On je, piše Slobodna Dalmacija, prije godinu dana na ulici kraj nekog kontejnera pronašao fotelju i donio ju kući. Čim je shvatio da je fotelja puna stjenica odnio ju je na odlagalište, no bilo je prekasno. Parazitski kukci nakotili su se po njegovom stanu na prvom katu.

Da problem bude još gori, on je o svemu tome šutio, sve dok se stjenice nisu počele širiti na druge stanove. Proširile su se na dva susjedna stana, a obitelji iz tih stanova morale su se privremeno iseliti kako bi se provela detaljna dezinsekcija.

Uvukle se u svaki kutak

Susjed iz čijeg stana je pošast krenula odlučio je ostati u stanu inficiranom stjenicama jer kaže da nema gdje otići. Susjedi tvrde da niti ne pokazuje želju za evakuacijom, dok su se stjenice drugim stanarima uvukle u svaki milimetar stanova.

”On ne želi izaći. Cijela zgrada je u strahu. Znate li vi koliko je to ljudi? Evo, nekidan smo imali skup stanara. Bilo je na njemu više ljudi nego u ratno doba, 90 posto stanara. Usuglasili smo se platiti dezinsekciju iz pričuve, kao vatrogasnu mjeru, jer čovjek kaže da on nema para”, kaže predstavnik stanara u inficiranoj zgradi i dodaje da susjed ne želi svoj inficirani namještaj zamijeniti niti se iseliti dok se riješi problem.

Za susjeda problematičnog susjeda ostali stanari kažu kako im se čini nije sav svoj. “Da je, ne bi postupao ovako nerazumno i sebično”, zgroženo prepričava predstavnik stanara.

Nitko mu ništa ne može?

Druge dvije obitelji kojima su se uselile stjenice su odmah napustile svoje stanove. Stanari su kontaktirali sanitarnu inspekciju, Državno odvjetništvo, policiju, no kažu da su im svi rekli da se tu ne može ništa učiniti.

”Ispada da možete uzgajati žohare u stanu ili štogod hoćete, a da vam nitko ništa ne može. U razvijenim zemljama dođe firma koja sanira cijeli prostor. Očiste, pobacaju… Vratite se u dezinficirani stan. Ovdje nam je jedino Tehnoplast kazao da bi se eventualno moglo pokrenuti nekakvu tužbu… Vidjet ćemo još što s tim”, kaže jedan od stanara zgrade s Plokita.

Dodaje da bi stjenice uskoro mogle postati problem cijelog Splita. “Ovaj naš susjed će danas-sutra otići do dućana ili kafića, u odjeći koja cijeli dan stoji u stanu sa stjenicama. To će ići dalje. Rasprsnut će se po cijelom gradu.”