Splitska Spaladium Arena procijenjena na 56,6 milijuna eura. Cijenu ruše mala sredina i slaba kupovna moć stanovništva

Spaladium Arena i zemljište površine 30.798 metara četvornih ide u prodaju

01.02.2023.,Split - U “zatvorenoj” Spaladium Areni zapoceo s radom ovogodisnji Adriatic Gastro Show koji traje do 4. veljace. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon provedenog vještačenja tržišna vrijednost splitske Spaladium Arene, koja ide u prodaju, procijenjena je na 56,6 milijuna eura, piše Dalmatinski portal. Vještačenje je napravljeno radi procjene tržišne vrijednosti prava građenja na nekretnini i objekta izgrađenog na osnovu tog prava, a svrha procjene bilo je davanje mišljenja o poštenoj tržišnoj vrijednosti kao da je ponuđena na otvorenom tržištu.

Prilikom vještačenja u obzir se uzimalo stanje nekretnine, prostorno-planska regulativa, lokacija, veličina i infrastruktura sličnih karakteristika, vrijednost nekretnine i prevladavajuće trendove, opće stanje i relativnu potražnju za nekretninama na tržištu.

‘Organiziranje manifestacije nije ostvarivo’

Kada se sve stavke uzmu u obzir, vještakinja je utvrdila da je vrijednost Spaladium Arene 56.622.390 eura, odnosno, 426.621.397,46 kuna. U elaboratu o procjeni navodi se kako je trenutna gospodarska uporaba objekta umanjena radi neispunjavanja uvjeta građevinskog oblikovanja prostornog kompleksa Lora.

“Trgovačko-poslovni centar nije izgrađen, a planirana izgradnja i komercijalizacija sportske dvorane nije primjerena potrebama lokalne zajednice”, piše u elaboratu.

U njemu se navode i podaci Državnog ureda za reviziju iz 2015. prema kojima organiziranje brojnih manifestacija, poput kulturnih, sportskih i kongresnih, nije u potpunosti ostvarivo zbog “male sredine, kupovne moći stanovništva i financijske nemogućnosti da malobrojni športski klubovi zakupe športsku dvoranu”.

‘Dužni su predati objekt Gradu Splitu’

Također, u elaboratu se ističe i da se prestankom prava građenja, koje ističe za 14 godina, uspostavlja pravno jedinstvo zemljišta i zgrade čime nastaje obaveza naknade za izgrađenu zgradu koja dopušta ugovornim stranama da urede međusobna prava i obaveze.

Prema ugovoru o pravu građenja, isključena je obveza plaćanja naknade za zgradu iako je trajanje prava građenja kraće od predviđenog održivog vijeka korištenja zgrade.

Udjel vrijednosti zgrade u pravu građenja nakon isteka ugovora o pravu građenja jednak je nuli, a korisnik prava građenja, Sportski grad TPN u stečaju, dužan je predati objekt u trajno vlasništvo Gradu Splitu, i to u stanju potpune i kvalitetne raspoloživosti i funkcionalnosti, navodi se u elaboratu, prenosi Dalmatinski portal.

Spaladium arena ide na prodaju

Nakon što je tvrtka TPN Sportski grad završila u blokadi zbog ovrhe Grada Splita, stečajni sudac splitskog Trgovačkog suda odlučio je na prijedlog stečajne upraviteljice Natalije Mladineo da Spaladium Arena i zemljište površine 30.798 metara četvornih ide u prodaju.

Početkom listopada spomenutoj tvrtki račun je blokiran u iznosu od 2.288.699,64 eura, od čega nenaplaćena pravomoćna ovršna rješenja Grada Splita iznose 2.288.049,68 eura, a od početka blokade računa Grad Split naplatio se u iznosu od 138.876,76 eura.