Splitski nadbiskup suspendirao svećenika, bivšeg profesora na KBF-u, samo zato što je tužio faks

Sve mu je zabranjeno osim privatnog slavljenja mise u svom domu

01.11.2023., Split, Na gradskom groblju Lovrinac novoizabrani nadbuskup Zdenko Krizic predvodio je svetu misu i blagoslov pred centralnim krizem. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu objavio je jučer priopćenje u kojem navodi da je velečasni Ivan Tadić, svećenik i umirovljeni profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Splitu, suspendiran od “svih čina vlasti svetog reda, osim privatnog slavljenja svete mise u mjestu stanovanja”.

Izvor Slobodne Dalmacije tvrdi kako je navodni razlog suspenzije taj što je Tadić “podigao dvije prijave na građanskom sudu protiv fakulteta zbog diskriminacije” te da je to naljutilo splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića.

“Prijavio je KBF jer je smatrao da je diskriminiran s obzirom da mu bivša uprava i dekan nisu htjeli ustupiti dokumente te je bio krivo oslovljavan. Sudske procese je pokrenuo prije 15 godina, vodio je procese na Upravnom sudu i izgubio”, kazao je izvor.

‘Prijetio je sudom’

“Kada je otišao u mirovinu prije dvije i pol godine, ponovno je počeo slati dopise, prijetiti sudom. Očekivali smo da će se posvetiti znanstvenim radovima, a ne podizati tužbe. Načuli smo prije par dana da će biti suspendiran. Smatrali smo kako će se sve riješiti unutar zajednice, ali nije htio”, dodaje.

Tadić je protiv dvojice bivših dekana fakulteta, Mladena Parlova i Alojzija Čondića, podignuo prijavu za plagiranje. Protiv Parlova je to učinio 2009., a protiv Čondića tri godine kasnije, 2012. Dekani su zatim prijavili Tadića Etičkom povjerenstvu KBF-a zbog zbog uznemiravanja ili povrede osobnog dostojanstva nakon što se usprotivio izboru novih dekana, pisao je Nacional u lipnju ove godine.

“Objede jednog kolege protiv mene nastavljaju se već godinama, premda su Fakultet, veliki kancelar i Kongregacija za katolički odgoj odbacili njegove optužbe za plagijat i navodne nepravilnosti u mome napredovanju za izvanrednog profesora. Kolega je svoje optužbe ponovio i Ministarstvu znanosti i visokog obrazovanja koje je, poslije moga očitovanja, također odbacilo optužbe”, kazao je Parlov za Nacional.

Vizitacija iz Vatikana

Čondić je za tjednik kazao kako je Etičko povjerenstvo zaključilo da njegov rad nije plagijat. “To je službeni stav mjerodavnoga tijela i Fakultetskoga vijeća, na koji nijedna relevantna ustanova, na različitim razinama akademskoga i crkvenoga sustava, kroz prošlih 11 godina, nije nikada imala prigovora”, kazao je.

Katolički bogoslovni fakultet je uvijek bio percipiran kao problematična ustanova zbog čega je prije tri godine u slučaj umiješan i Vatikan, kazao je izvor za Slobodnu Dalmaciju.

“Vizitacija iz Vatikana je došla 2020. jer smo uvijek bili percipirani kao problematična ustanova zbog dopisa jedne osobe. Vizitatori nikad nisu dali službeno izvješće, ali mislim da je problem bio u dopisu. Ne bi ni Parlov ni Čondić postali dekani da nisu prošli toliko razina provjere. Ne bi postali dekani da ima nešto ružno”, ustvrdio je.