Srbija zbog covida vraća obavezno nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama

Naloženo je obavezno testiranje na covid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama

22.04.2021., Palata Republike, Banjaluka (BiH) – Delegacija Srbije, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vucic, odrzala je s predstavnicima RS i Miloradom Dodikom, predsjedvajucim Predsjednistva BiH, sjednicu Vijeca za suradnju RS i Srbije u Palati Republike. U delegaciji Srbije prisutni su i Ivica Dacic, predsjednik Skupstine Srbije, Ana Brnabic, premijerka Srbije, kao i ministar unutrasnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Vijece za suradnju RS i Republike Srbije realizira implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama entiteta RS i Srbije, na kome ce biti analizirano ostvarenje dosadasnjih zajedickih projekata i razmotreni planovi buducih projekata RS i Srbije. Tijekom posjete predsjednik Vucic i premijerka Ana Brnabic sastali su se sa predsjednicom RS Zeljkom Cvijanovic, premijerom RS Radovanom Viskovicem, dok se predsjednik srbijanskog parlamenta Ivica Dacic sastao sa predsjednikom Narodne skupcine RS Nedeljkom Cubrilovicem.rPhoto: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Radna skupina srpskog Ministarstva zdravlja za postupanje u uvjetima pandemije covida donijela je na današnjoj sjednici preporuke za postupanje na razini primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova. Jedna od odluka je obvezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, priopćili su iz Instituta za javno zdravlje Srbije.

Također je naloženo obavezno testiranje na covid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije, prenosi Nova.rs. Na razini bolničkih ustanova, testiranje pacijenata je uvjet za hospitalizaciju, ali i za prijem na hematološke i onkološke odjele.

Uvedena je zabrana posjeta bolnicama

Dodatno, testiranje je nužno za prijem na odjel gerijatrije i druge odjele na kojima se liječe pacijenti s primarnim ili teškim imunodeficijencijama. Uvedena je zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne u sljedećih sedam dana napraviti procjenu epidemiološke situacije i dati prijedlog mjera, kao i redovno pratiti epidemiološku situaciju. Što se tiče bolničkih kapaciteta za smještaj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida, Radna skupina je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.