Srpski oporbenjak paraliziran nakon premlaćivanja na policiji. Vulin se hvali: 'Naredio sam da ga uhite'

Vulin ga optužuje za podrivanje ustavnog poretka Srbije

Serbian minister of Internal Affairs Aleksandar Vulin attends the take off of a Serbian helicopter fighting forest fires near the village of Temnica, western Slovenia, on July 23, 2022. (Photo by Jure Makovec / AFP)
FOTO: AFP

Nikola Sandulović, oporbeni političar i predsjednik Republikanske stranke, nalazi se u teškom zdravstvenom stanju nakon što je priveden i, prema tvrdnjama njegovog odvjetnika, premlaćen tijekom ispitivanja u Bezbednosno-informativnoj agenciji BIA, piše Deutsche Welle.

Sve se dogodilo nakon što je Sandulović prošloga tjedna, u utorak 2. siječnja na društvenoj mreži X objavio snimku posjeta memorijalnom kompleksu Adem Jashari na Kosovu, gdje je položio vijenac ispred spomenika žrtvama napada srpskih snaga sigurnosti na kuću Jasharija u selu Donje Prekaze u ožujku 1998.

Jashari je jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova te je za kosovske Albance on simbol otpora Miloševićevom režimu, dok je za Srbe bio vođa terorističke grupe koji je vlastitu obitelj koristio kao živi štit u napadu na njegovu kuću, u kojem je ubijeno više od 50 članova njegove obitelji.

Agenti mu upali u kuću

Dan nakon objave snimke, agenti BIA-e upali su u Sandulovićevu kuću u elitnom dijelu Beograda i odveli ga na ispitivanje. Više javno tužiteljstvo u Nišu objavilo je da je oporbenjak završio u pritvoru zbog “sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Njegov odvjetnik Čedomir Stojković kazao je za Deutsche Welle da je Sanduloviću određen pritvor u Nišu bez njegovog saslušanja jer je iz Centralnog zatvora u Beogradu poručeno da mu je zdravstveno stanje takvo da se ne može prevesti u Niš.

„Razlog za određivanje pritvora je rizik od ponavljanja kaznenog djela, što je besmisleno. On je položio cvijeće na grob sedmogodišnjeg djeteta. Sve to nije po zakonu”, izjavio je odvjetnik Stojković

‘Brutalno je premlaćen’

Kazao je i da je „Sandulović četiri sata saslušavan u prostorijama BIA-e, i pri tome je brutalno pretučen“. Navodno je nekoliko puta gubio svijest, a na kraju mu se oduzela desna strana tijela, pa je morao biti prebačen u Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Njegova kćer Klara Sandulović potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju da je njen otac bio u VMA. Kazala je i da je prošlog četvrtka popodne vraćen kući u lošem stanju. Navodno je paraliziran, ima brojne tragove i ozljede koje sugeriraju na premlaćivanje

“Zanimljivo je kako su ga uhapsili dan nakon što je položio vijenac i izrazio sućut albanskim žrtvama, civilima. Nitko nam ništa ne govori, nema nikakvog objašnjenja niti zašto je uhapšen niti o njegovom zdravstvenom stanju. Ovo je jedna tortura, eto pod kakvim uvjetima mi živimo, praktički nema dana da ne bude nekakvih prijetnji, a evo pokušaji ubojstva su isto redoviti”, kazala je Klara.

Vulin naredio privođenje

Naređenje za Sandulovićevo privođenje dao je trbuhozborac srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, donedavni direktor BIA-e i aktualni senator Republike Srpske Aleksandar Vulin. Razlog je bila sumnja da predsjednik Republikanske stranke “aktivno radi na podršci odcjepljenju Kosova i da podriva ustavni poredak Srbije“. Vulin je naveo da je privođenje izvršeno po njegovom naređenju koje je ostalo na snazi i nakon ostavke.

„Da je Sandulović položio vijenac na grob Himmlera, Mosad bi ga ubio. Da je položio vijenac na grob Osame bin Ladena CIA bi mu došla glave. Polažući vijenac na grob srpskog ubojice Adema Jasharija, Sandulović je dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužitelja”, kazao je Vulin koji se „ispričao Srbiji” što nije mogao učiniti ništa više od toga.

Odvjetnik Stojković kazao je da je Vulinova izjava laž, te da ju je dogovorio s predsjednikom Srbije kako bi na sebe “lažno preuzeo odgovornost za sve što nanosi štetu Vučićevom režimu”.

Kontroverzan političar

Sandulović, kako piše Deutsche Welle, kontroverzna je politička persona s dugom poviješću ekscesnih nastupa. Širu medijsku pažnju je dobio 2014. godine kada je prekinuo izlaganje tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u amfiteatru Londonske škole ekonomije.

Predstavio se kao nekadašnji savjetnik Zorana Đinđića, iako je službeno zabilježeno da je neko vrijeme bio samo dio Đinđićevog osiguranja. Mahao je diskom na kojem su, kako je rekao, bili dokazi o neregularnosti izbora. Uoči izbora 2016., za novac je sudjelovao u skupljanju falsificiranih potpisa za Jedinstvenu rusku stranku, iako je otvoreno iskazivao podršku Donaldu Trumpu i Republikancima.

Predsjednik Republikanske stranke se, između ostalog, javno hvali svojim jakim vezama u redovima američkih republikanaca, a na visokoj razini se dočekuje i u Kosovu. U ožujku prošle godine u ime Republikanske stranke potpisao je sporazum sa Fatonom Kurtijem, predsjednikom Republikanske stranke Kosova, kojim je predviđeno međusobno priznanje Srbije i Republike Kosovo, kao i zajednički ulazak u EU i NATO.

Sastanak s Albinom Kurtijem

Mjesec dana prije tog, u Prištini ga je primio kosovski premijer Albin Kurti, a u priopćenjima se navodi da je tom prilikom posjetio i memorijalni centar Adem Jashari. Deutsche Welle piše kako se nameće pitanje je li Sandulovićeva objava od 2. siječnja zapravo prošlogodišnja snimka ili je riječ o snimci koja je nastala prilikom nedavnog posjeta.

Premijer Kurti je također komentirao, kako je rekao, „teško prebijanje” lidera Republikanske stranke Nikole Sandulovića „od strane srpske tajne službe” i ocijenio da je „to pokazatelj što će se dogoditi građanima Srbije ako se usude prihvatiti istinu i težiti pomirenju”.