Stanovnici Hlebina najavljuju prosvjed pred kućom Roma koji se žele doseliti: 'Prijete da će nas zapaliti’

HDZ-ova načelnica, koja je navodno skovala plan za njihovo protjerivanje, sada je na bolovanju

FOTO: N1

Stanovnici općine Hlebine pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto useli romska obitelj Oršoš. Oni ne bi bili jedina romska obitelj u mjestu, no mještani se pravdaju da ih ne žele “jer su problematični”.

Uvjeravaju da obitelj ima podeblji policijski dosje i da im nije mjesto u njihovoj općini, pogotovo pored dječjeg vrtića, gdje se nalazi sporna kuća. Načelnik općine Hlebine pak tvrdi da te priče nisu utemeljene i da s njima, dok su živjeli u Novigradu Podravskom nisu imali problema.

Jutarnji list je ranije izvijestio da je plan o njihovom praktičnom protjerivanju iz Hlebina skovala HDZ-ova načelnice te općine. Obitelj je zbog svega u strahu i spremna je odustati od preseljenja.

‘Prijete da će nas zapaliti’

“Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale zajedno s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazao je za N1 Stjepan Oršoš.

Stariji sin, Ljiljan, priznao je da je u prošlosti krao i tukao se te imao brojnih problema. “A kao prvo, nas načelnica, ni mene ni moju obitelj, nije upoznala. Nije nas ni vidjela ni čula, već su počeli suditi takve sramote i pisati o nama i po internetu i po novinama”, kazao je.

Dio mještana skupio je 11.000 eura. Tim novcem žele otkupiti kuću od Oršoša kako bi oni otišli. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo, javlja N1, bila je i HDZ-ova načelnica. Na telefon se kasnije nije javljala pa su je novinari potražili u općini, no i to je bilo bezuspješno. Rečeno im je tek da je ona od srijede na bolovanju.

Bez mjesta u vrtiću i školi

Članica ove obitelji Ranka Oršoš redovno mora na dijalizu, a u kući nema uvjeta za život. Problem je i vrtić. U Općini su im, naime, rekli da za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić nema mjesta. Mjesta nema ni u školi, za sina koji bi trebao u šesti razred.

Načelnik Općine Hlebine je zabrinut za njihovu sigurnost i pozvao ih je da se vrate. “Moj dojam je da, pogotovo lokalne zajednice, jako malo ili nimalo ne brinu o romskoj populaciji, dapače – ne da su samo glave u pijesku nego nekakva je inicijativa – dobro je da je što manje Roma u zajednici”, kazao je.

“Jer generalna politika, ona koja ide iz vrha, nije se pobrinula ili nije na adekvatan način to sve skupa posložila”, kazao je SDP-ov načelnik Općine Podravski Zdravko Brljek. U međuvremenu, mještani za danas najavljuju prosvjed pred kućom Oršoša.