Stanovnici Njemačke osjećaju se sve nesigurnije. Istok zemlje najviše muče izbjeglice i rast cijena energenata

Neizvjesnost oko toga što donosi sutra prisutna je kod 68 posto ispitanih na istoku zemlje te kod njih 46 posto na zapadu

General view of Alexanderplatz, in the Mitte area of Berlin, Germany, on October 19, 2023. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto) (Photo by Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Stanovnici Njemačke osjećaju se sve nesigurnije, proizlazi iz ispitivanja objavljenog u utorak. Pritom je, kako se navodi u izvješću, primjetna razlika u intenzitetu i percepciji ugroze između stanovnike zapadnog i istočnog dijela Njemačke, dakle područja koji je nekad pripadao Istočnoj Njemačkoj.

“Prema aktualnom ispitivanju 61 posto ispitanih građana Njemačke se osjeća sigurno, što je pad u usporedbi s posljednjim ispitivanjem prije dvije godine”, rekla je Renate Koecher, direktorica Demoskopskog instituta Allensbach koji je proveo ispitivanje pod nazivom “Izvješće o sigurnosti 2024.”.

Neizvjesnost oko toga što donosi sutra prisutna je kod 68 posto ispitanih na istoku zemlje te kod njih 46 posto na zapadu. Na istoku zemlje manje stanovnika doživljava Rusiju kao opasnost nego na zapadu, ali istodobno postoji povećani strah od toga da bi Njemačka mogla biti uvučena u ratni sukob.

Koje su im najveće opasnosti?

Za žitelje istočnog dijela zemlje najveću opasnost predstavljaju izbjeglice i rastuće cijene energenata, iako su strahovi od osiromašenja slabije izraženi nego prije dvije godine i na istoku kao i na zapadu zemlje. “Zapad i istok zemlje trenutno se pojačano razilaze i to je problem kojem se pridaje premalo pozornosti”, zaključila je Koecher.

Nezadovoljstvo građana istočnog dijela zemlje vidljivo je i u ispitivanjima javnog mnijenja po kojima je populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) u tom području trenutno najpopularnija politička snaga.