Stanovnike Like teroriziraju krda konja privatnih vlasnika: 'Uništavaju nam posjede i groblje, nitko im ne može ništa'

Taj veliki problem, govore nam mještani, traje godinama

FOTO: snimio čitatelj

Tri krda po 50-ak konja teroriziraju mještane Krivog Puta u Ličko-senjskoj županiji; više od 160 ih tumara po cijelom području. Konji vlasnika s područja Novog Vinodolskog ulaze mještanima na poljoprivredne površine, u vrtove i voćnjake, a taj se problem već godinama ne rješava.

Prije par su godina konji ulazili i u mjesno groblje. Mještani s kojima smo kontaktirali žale se da vlasti ne poduzimaju ništa. “Poštovana ministrice, evo konji su bez nadzora, nitko ništa ne poduzima, niti Ministarstvo niti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju”, opisuje jedan mještanin na snimci koju je poslao u resor Marije Vučković.

“Problem je što su ti konji poznatih vlasnika bez nadzora, rade štetu i na privatnim posjedima i na infrastrukturi. Usto, sada ližu sol sa županijskih cesta pa je to problem i za vozače”, kaže nam gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović.

‘Ne može komunalna redarka poludivlju kobilu loviti’

Gradonačelnik kaže da je dobio tri kazne od veterinarske službe Državnog inspektorata, budući da je lokalna vlast dužna to riješiti, odnosno komunalno redarstvo. “Naša komunalna redarka nije obučena niti opremljena da lovi konje. Ne može ona poludivlju kobilu hvatati”, veli Tomljanović.

Angažirali su i veterinara koji je lovio i uspavljivao konje, ali to nije sretno završilo. “Poslovi zbrinjavanja životinja koje su ostavljene bez nadzora vlasnika na privatnoj ili javnoj površini te ugrožavaju promet, ljude i druge životinje, u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave, koje moraju takve životinje ukloniti u što kraćem roku.

Konji s navedenih površina uklanjaju se putem posebnih službi skloništa za životinje, a koje su opremljene za hvatanje, zbrinjavanje i skrb o takvim životinjama. Jedinice lokalnih samouprave bile su u obvezi osnovati i sklonište”, odgovara Državni inspektorat kojem su se mještani požalili.

Preporuka Inspektorata: tužite vlasnike

Ne mogu puno ni vlasnici posjeda kojima su uništeni pašnjaci, vrtovi i nasadi. “Tužite vlasnike konja”, odgovara im Inspektorat. “Kada je počinjena šteta na privatnom posjedu uzrokovana domaćim životinjama, u tom slučaju oštećeni vlasnik posjeda za naknadu počinjene štete osobno mora pokrenuti sudski postupak uzevši u obzir da je procjena i naknada šteta na privatnom posjedu u sudskoj nadležnosti”, piše im Inspektorat.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Ivica Tomljanović veli da terasu svog lokala ne može koristiti zbog smrada uzrokovanog izmetom konja. Drugi pak na društvenim mrežama prozivaju vlasti, inspekciju i vlasnike konja. “Nikada ranije na ovom području nismo imali ovakve probleme, sve dok se nisu pojavile potpore za svako grlo i za zakupljeno zemljište od države”, kaže gradonačelnik, koji je s problemom upoznao i Državni inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede.

Mjesni odbor Krivog Puta traži od nadležnih ministarstava da kroz dva tjedna konje stave konje pod nadzor te da se svi konji zatečeni nakon tog roka upute u Udbinu kako bi država dalje regulirala vlasništvo nad njima.