Starijeg odvjetnika izbezumili klimatski aktivisti u Panami. Iz džepa je izvukao pištolj i ustrijelio dvoje

Sve se vrti oko prosvjeda protiv rudnika bakra

People take part in a roadblock to protest against a big mining contract on a main road near Silimin, western Panama on November 7, 2023. A man shot dead this Tuesday two protesters who were participating in blocking a route in a town located 80 km west of Panama City, in the third week of protests against a Canadian mining company. These are the first fatalities left by the protests that began on October 20 against the contract between the government and the company First Quantum Minerals (FQM), which operates the largest open pit copper mine in Central America in the Panamanian Caribbean. (Photo by Bernat BIDEGAIN / AFP)
FOTO: AFP

U Panami se zadnjih tjedana održavaju prosvjedi klimatskih aktivista protiv rudarenja. Jedan prosvjed završio je tragično kada je stariji muškarac upucao i ubio dvoje prosvjednika, javlja CNN pozivajući se na izvješće policije. Niz snimki ovog događaja proširio se platformom X, bivšim Twitterom.

Snimke pokazuju starijeg muškarca kojeg su frustrirali komadi stabala, cigle i gume, koje su prosvjednici postavili po cesti kako bi zaustavili promet. Izašao je iz automobila kako bi ih uklonio s autoceste Pan American te se počeo prepirati s prosvjednicima. U jednom trenutku je, prepirući se s njima, izvadio pištolj iz džepa. Nastavio se raspravljati i onda zapucao na jednog pa na drugog prosvjednika.

Policija Paname javila je da je muškarac uhićen na mjestu događaja. Vlasti nisu objavile njegovo ime. Rečeno je samo da je on odvjetnik koji predaje na nekoliko Sveučilišta, javlja Washington Post. Društvenim mrežama se širi nepotvrđena informacija kako gospodin ima 77 godina.

Najnoviji incident s prosvjednicima

Ovaj nasilni čin najnoviji je incident u sklopu jednog od najvećih prosvjeda u Panami još od 190-ih kada je stanovništvo prosvjedovalo protiv diktatora Manuela Noriege. Tjednima deseci tisuća prosvjednika izražavaju nezadovoljstvo novim rudarskim ugovorom kojeg je dobila lokalna podružnica kanadske rudarske tvrtke.

Ugovor je za rudarenje bakra, ključnog za baterije električnih automobila. Ugovorom se tvrtki First Quantum Minerals omogućava kopanje u jami otvorenog tipa okruženoj prašumom, i to u razdoblju od sljedećih 20 godina. Ugovor predviđa i ekstenziju na još 20 godina. Stručnjaci za okoliš kažu da bi rudnik mogao onečistiti pitku vodu.

Vlada obećava tisuće poslova

Vlada Paname je pak obećala da će rudnik donijeti tisuće poslova. Protivljenje rudarenju je ujedinilo borce za prava okoliša, skupine domorodaca, učitelje i građevinske radnike. Oni tvrde da je pri sklapanju ugovora bilo koruptivnih radnji. Optužuju Vladu za prodaju prirodnih resursa u vrijeme dok inflacija raste a država sve više trpi utjecaj klimatskih promjena.

“Stanovništvo sve više pati od nedostatka vode, od suše, posebno u srednjim provincijama. Životinje umiru, a žetve su sve gore“, kazala je CNN-u aktivistica Martita Cornejo.

Bivši veleposlanik SAD-a u Panami John Feeley je kazao da je dio bijesa stanovnika opravdan, ali je dodao i da će ugovor donijeti nove prilike nekim skupinama koje pokušavaju postići vlastite dogovore s Vladom. “To je strašna stvar u Panami: čak i kada prosvjedujete protiv korupcije, vjerojatno joj ujedno doprinosite“, kazao je.

Vrhovni sud preispituje odluku

Tjedni blokiranja cesta su usporili ekonomiju, onemogućili poljoprivrednicima da dovezu urod na tržište i izolirali brojne mještane u njihovim domovima. Prema gospodarskoj komori Paname, prosvjedi su doveli do gubitaka od 80 milijuna dolara u lokalnim tvrtkama.

Predsjednik Paname, Laurentio Cortizo, brani ovaj ugovor o rudarenju rekavši da će donijeti nove poslove i prihode za Panamu. “Donijeli smo najbolju, ne nužno laku odluku“, kazao je.

No, prosvjedi su se nastavili, a Vlada Paname je ponudila ustupke. Prošlog tjedna je Kongres odobrio moratorij na sve buduće rudarenje metala, a Cortizo je pozvao na održavanje nacionalnog referenduma o spornom poslu rudarenja. Vrhovni sud Paname je ovog tjedna objavio da ispituje legalitet sklopljenog ugovora, pa se prosvjednici nadaju da bi ugovor mogao biti poništen.