Stariju ženu iz splitske bolnice umjesto kod obitelji u Split prevezli na - Vis: 'Neshvatljivo mi je da se takvi propusti mogu dogoditi'

Obitelj o njezinu otpustu iz bolnice nitko nije obavijestio

KBC Split
FOTO: Screenshot/RTL Danas

Umjesto u Split, i to dva kvarta od splitske bolnice, 74-godišnja žena iz splitske bolnice sanitetskim vozilom prevezena je na – otok Vis. Iako ima prebivalište na otoku, posljednjih mjeseci boravila je kod obitelji u Splitu.

Obitelj o njezinu otpustu iz bolnice nitko nije obavijestio. Zvao ih je tek vozač saniteta koji se s bakom stigao na Vis i shvatio da na adresi prebivališta žene nema nikog.

“Majka je dvanaest sati putovala trajektom u jednom smjeru i vraćala se u drugom smjeru u Split samo zato što je netko napravio jako veliki propust u toj bolnici. Neshvatljivo mi je kao liječniku da se takvi propusti uopće mogu dogoditi”, rekao je sin pacijentice Matko Božić za RTL Danas.

Oglasila se i bolnica

U obitelji navode da su liječnici u bolnici učinili sve kako bi teško bolesnu ženu izliječili, no ne mogu shvatiti kako im se dogodio ovako veliki propust. O svemu se se oglasili i iz bolnice.

“Pacijentica je uspješno izliječena od životno ugrožavajućeg stanja. Za vrijeme boravka u KBC-u Split uredno je komunicirala s osobljem i s obitelji”, stoji u priopćenju.

“Njena adresa na Visu jedina je službena adresa u medicinskoj dokumentaciji. S navedene adrese je dovezena na liječenje i pacijentica je sama potvrdila da ju se na tu adresu treba vratiti”, navode u bolnici.

Sastalo se i povjerenstvo

Sastalo se i županijsko Povjerenstvo za prava pacijenata koje je zaključilo da je došlo do organizacijskog propusta.

“Propust je postojao u smislu organizacije, u smislu komunikacije, u smislu obaviještenosti pacijenta o tijeku liječenja i članova obitelji, što je svakako nešto što je pretpostavka kvalitetne i učinkovite zdravstvene zaštite i nešto na čemu je svakako potrebno kontinuirano raditi i usmjeravati pažnju u svim segmentima zdravstvenog sustava”, istaknula je članica Povjerenstva Petra Dulčić Kardum.

Obitelj je angažirala odvjetnika i napisala pritužbu bolnici i Ministarstvu. “Dogodilo se sada mojoj majci, sutra se može dogoditi nekom drugome. Ovdje u sustavu te bolnice nešto ne funkcionira. Ljudi moraju shvatiti da se nešto drastično mora promijeniti”, upozorava Božić.