Stipo Mlinarić predao DORH-u osmu kaznenu prijavu zbog napada na Vukovar: 'Ovi materijali su ključ svega'

Kaže da će ova prijava rasvijetliti cijelu priču o jeseni 1991. godine

19.10.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije  odrzanoj u Saboru o temi: "Schengen" govorio je Stipo Mlinaric. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik i predsjednik Centra dr. Ivana Šretera Stipo Mlinarić izvijestio je u ponedjeljak da je Državnom odvjetništvu (DORH) predao osmu kaznenu prijavu koja obuhvaća Operaciju Vukovar, a kroz koju se vidi kako je JNA kontrolirala sve što se dogodilo u tome gradu u jesen 1991. godine.

Uz kaznenu prijavu priloženi su dokumenti i zapovijedi JNA koji pokazuju tko je upravljao, osmislio i naredio ono što se događalo u jesen 1991. godine, odnosno da je sve kontrolirala JNA, kazao je Mlinarić na konferenciji za novinare.

Naveo je da su kaznenu prijavu podnijeli protiv 51 živuće osobe. “Ovo je osma kaznena prijava. Ovo je ključ svega koji će rasvijetliti mnoge stvari. Ne znam što me više plaši – da država ovo nije htjela ili nije znala napraviti”, rekao je Mlinarić dodavši kako Centar dr. Ivan Šreter, koji je osnovan prije godinu dana, želi znati istinu – tko je organizirao, pripremao i izvršio agresiju na Hrvatsku.

Više od 15.000 stranica dokaza

Do sada su, kazao je, osuđivani pojedinci iz paravojnih formacija koje su 1991. godine bile na području istočne Slavonije, a iz dokumenata u kaznenoj prijavi se vidi da je svim tim pojedinačnim četničkim grupama, od Belih orlova, Šešeljevaca, Arkanovaca, upravljala, naređivala i kontrolirala JNA.

Odvjetnik i pravni zastupnik Centra Berislav Živković pojasnio je kako je riječ o originalnim dokumentima sa suprotne strane do kojih je Centar uspio doći, a materijal koji je predan DORH-u sažet je iz više od 15.000 stranica raznih dokumenata i dokaza.

“Smatram da materijal ima temelja da DORH napravi kvalitetan posao. Ne u kratkom roku jer to zahtijeva ozbiljan rad, ali država ima logistiku i moć da od ovog materijala nešto pretvori u pravi optužni materijal”, rekao je Živković.

Prijava u šest cjelina

Živković je naveo da kaznena prijava ima šest cjelina: politička događanja 1990. i 1991. i uloga JNA; faze napada na RH i otvorena agresija; uloga JNA u okupaciji istočne Slavonije; napad na Vukovar i Operacija Vukovar; međunarodno ratno pravo te točka u kojoj su za svakog od osumnjičenih naveli gdje su, kada i što počinili.

“Uspio sam to rekonstruirati, a na DORH-u je da to materijalizira kroz neke svoje dokumente koje možda imaju iz drugih procesa koje su vodili u Osijeku, Vukovaru, protiv vrha JNA, da se mozaik sastavi i da to bude kvalitetna optužnica”, poručio je.