Stižu zabrinjavajući signali iz Kremlja: 'Očito je da se NATO sprema za rat s Rusijom, hibridni već vode'

Zaharova je odbacila optužbe NATO-a da Rusija vodi hibridni rat

In this pool photograph distributed by the Russian state owned agency, Russian President Vladimir Putin (L) and Russia's Defence Minister Sergei Shoigu (C) visit the Krasnodar Higher Military Aviation School of Pilots in Krasnodar on March 7, 2024. (Photo by Vladimir GERDO / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Četveromjesečne vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica, nazvane ”Nepokolebljivi branitelj”, dokaz su da se taj savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Zaharova je odbacila ovotjedne optužbe NATO-a da Rusija vodi hibridni rat protiv njegovih članica, tvrdeći da je riječ o dezinformacijama čiji je cilj preusmjeravanje pozornosti s aktivnosti saveza.

‘Najveća vježba od hladnog rata’

NATO je taj koji vodi hibridni rat protiv Rusije podržavajući Ukrajinu naoružanjem, obavještajno i financijski, rekla je.

“Trenutno se najveća vježba NATO-a od Hladnog rata, Nepokolebljivi branitelj, održava u blizini ruskih granica. Prema njihovom scenariju, akcije koalicije protiv Rusije uvježbaju se korištenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno naoružanje”, nastavila je Zaharova. “Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za ‘potencijalni sukob’ s nama”, rekla je Zaharova.

Najavljujući početak vježbi u siječnju, NATO je objavio da će u njima sudjelovati 90 tisuća vojnika, koji će vježbati na scenariju pomoći američkih snaga europskima u državama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako se sukob rasplamsa. Vježbe će trajati kroz svibanj, piše agencija Reuters.