Što se zbiva s cijenama nafte? Pad se nastavio nakon što je Izrael lansirao samo ograničeni vojni odgovor Teheranu

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 3,5 posto, na 87,29 dolara

Farms in the shapes of circles (not oil fields) are seen in this aerial view of Saudi Saudi Arabia's desert near the oil-rich area of Khouris, 160 kms east of the capital Riyadh, on June 23, 2008. Oil producers are at war with speculators but they have been left speculating themselves over the future of their precious commodity after the weekend's unique summit, analysts said. Most experts agree the only concrete result was Saudi Arabia's announcement that it was increasing daily production by more than 200,000 barrels to 9.7 million -- and that it could significantly step this up if necessary.      AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI (Photo by MARWAN NAAMANI / AFP)
FOTO: AFP

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 3 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’, dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 3,5 posto, na 87,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio nešto više od 3 posto, na 83,14 dolara.

Cijene su pod pritiskom zbog sporog rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za naftom. Analitičari JP Morgana objavili su prošloga tjedna da je svjetska potrošnja nafte od početka travnja slabija za 200.000 barela dnevno nego što se očekivalo.

Cijene snažno rasle nakon izraelskog napada na iranski grad

U petak ujutro cijene su nafte snažno porasle, nakon vijesti o eksplozijama kod iranskog grada Isfahana, što je bio izraelski odgovor na nedavni iranski napad dronovima na Izrael. Trgovci su se plašili eskalacije sukoba na Bliskom istoku, no kada je postalo jasno da je to bio samo ograničeni odgovor Izraela na prethodni napad, cijene su nafte ponovno pale.

Investitori su u takvim uvjetima smanjili premiju za geopolitički rizik u cijenama nafte. “Prvotni skok cijena nafte možda je naglasio početni strah od daljnje eskalacije, ali vidjeli smo da su tržišta dionica i nafte nakon tih preliminarnih poteza promijenila smjer”, rekao je Joshua Mahony iz Scope Marketsa.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 13, a na američkom tržištu oko 16 posto.