Stockholm zabranjuje benzince i dizelaše u užem centru. 'Bebe imaju plućne probleme, stariji prerano umiru'

Od 2025., uži centar Stockholma bit će otvoren samo za promet električnih vozila

People visit one of Stockholm's busiest shopping streets on February 4, 2022, during the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
FOTO: AFP

Vlasti glavnoga grada Švedske, Stockholma, planiraju zabraniti automobile na benzin i dizel u centru grada. Cilj je smanjenje zagađenja i buke.

Od 2025., uži centar Stockholma bit će otvoren samo za promet električnih vozila. Lars Stromgren, dogradonačelnik čiji je fokus rada promet, rekao je kako bebe u Stockholmu zbog zraka imaju plućne probleme, a starije osobe prerano umiru.

“Moramo eliminirati štetne ispušne plinove iz benzinaca i dizelaša”, rekao je Stromgren, a prenosi Guardian. Brojni su gradovi uveli, ili uvode, programe za rješavanje problema onečišćenja zraka, ali Stockholm ipak ide korak dalje.

Ambiciozni plan od ostalih europskih gradova

Pariz, Atena i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sustav naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju okoliš. “Stockholmski model je dalekosežniji. Automobili na benzin i dizel su zabranjeni, točka”, rekao je Stromgren. Iznimke će biti za vozila hitne pomoći i policijske automobile, kao i automobile u kojima vozač ili suvozač ima dokumentiranu invalidnost.

Švedska Zelena stranka dio je koalicije lijevih i ekološki usmjerenih stranaka koje drže vlast u gradskoj vladi Stockholma. Nadaju se kako će ova odluka potaknuti upotrebu električnih vozila.

Predstavnici autoindustrije kažu da je plan suviše radikalan. “Od 2010. godine smanjili smo emisije za 34%. Stranka Zelenih i njihovi kolege u gradu Stockholmu previše žure s ovim planom”, navode iz organizacije Svenskt Näringsliv kojoj je cilj predstavljanje čitavog prometnog sektora.