Stotinjak kamiona od jučer ujutro čeka ulazak na autocestu prema Zagrebu: 'Vidimo da je cesta čista, a ne puštaju nas'

Iz HAC-a kažu da su neki kamioni unatoč zabrani krenuli prema Gorskom kotaru i tamo zapeli

Screeenshot: HRT
FOTO: Screeenshot: HRT

Od jučer ujutro stotinjak kamiona čeka na Grobniku ulazak na autocestu prema Zagrebu, piše HRT. Trenutno za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema sigurnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci/Istri, i obrnuto, zbog zimskih uvjeta i vjetra.

“Ne znam kad će nas pustiti, ako neće uskoro, imam dozvolu otkačiti prikolicu i krenuti s kabinom za Zagreb”, rekao je jedan vozač za HRT. Vozačima nije jasno zašto ih još ne puštaju jer na kamerama, tvrde, vide da je autocesta očišćena.

‘Na kamerama je sve čisto’

“Čekam od jučer u 11. Sve je u redu, imamo hrane i vode, gledamo HAK i ne znamo što čekamo. Nema bure, ceste su čiste”, izjavio je drugi vozač.

“Tu smo od jučer ujutro, od devet sati stojimo. Nitko ne razumije zašto je tako dugo zatvoreno. Na kamerama je sve čisto, a oni nas drže”, kaže treći vozač.

Dežurni voditelj HAC-a u Delnicama je za HRT rekao da su sinoć neki kamioni unatoč zabrani krenuli prema Gorskom kotaru i tamo zapeli pa ralice nisu mogle očistiti tu dionicu. Trebalo je čekati da se kamione ukloni. “Očekujemo da bismo nakon 13 sati mogli pustiti promet”, dodao je.

Stanje u prometu

U Lici i Gorskom kotaru te na pojedinim cestama u Istri snijeg, led, olujni i orkanski vjetar te bura izazivaju probleme u prometu. Zatvoren je dio autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, kao i Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene te državna cesta između Maslenice i Zatona Obrovačkog.

Za sav promet zatvoren je i Paški most. Za Riječku regiju i Kvarner upaljeno je najviše upozorenje, crveni meteoalarm zbog olujne i orkanske bure. Zapadna obala Istre, prema meteoalarmu, zasad ima narančasto upozorenje. Mjestimice puše vrlo jaka bura.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, pojedinim cestama u Istri. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.