Strava u Vrbovcu. Izrabljivali ljude s mentalnim poteškoćama, tjerali ih na rad i držali zaključane

Muškarce (67,30) i ženu (62) sumnjiče za trgovinu ljudima nad pet muškaraca

24.10.2023.,Velika Gorica - Privodjenje BBB-ovaca koji su pjevali ustaske pjesme na utakmici Gorica - Dinamo Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca i jednom ženom zbog sumnje u kazneno djelo trgovanja ljudima. Muškarce (67,30) i ženu (62) sumnjiče za trgovinu ljudima nad pet muškaraca u dobi od 47 do 72 godine.

Sumnja se da je 67-godišnjak unazad desetak godina pa do 2023. godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca za smještaj odraslih osoba. Udomiteljstvo je u travnju 2022. godine preuzeo član obitelji koji je ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za četiri odrasle osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Tjerali ih na rad, držali zaključane

Sumnja se da su tada osumnjičeni muškarce fizički kažnjavali, prisiljavali na rad i ograničavali im slobodu kretanja, sve kako bi ih izrablivali za obavljanje različitih poslova. Sumnja se da su, zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja, stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima.

Istražitelji usto sumnjaju i da su osumnjičeni muškarce prisiljavali na teške fizičke poslove na imanju, gdje su hranili i opsluživali domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, u polju i slično. Žrtve su za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji tijekom noći bile smještene u zaključane prostorije i bez nadzora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.