Stravične snimke iz Gaze. Petero ljudi ubili paketi humanitarne pomoći izbačeni iz aviona

Paketima se nakon izbacivanja iz aviona nisu raširili padobrani

Humanitarna pomoć Gazi
FOTO: Screenshot/X

Dužnosnici ministarstva zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas i svjedoci navode da je danas poginulo petero ljudi, a ubili su ih paketi humanitarne pomoći izbačeni iz aviona. Paketima se, kako kažu, nisu raširili padobrani i pali su ravno na ljude koji su ih iščekivali.

Do tragedije je došlo u izbjegličkom kampu Al-Shati na sjeveru Gaze rano jutros. Poginulo je pet osoba, među njima su dva dječaka. Osim njih, u ovoj nesreći je ozlijeđeno 11 osoba u dobi od 30 do 50 godina.

Humanitarnu pomoć danas su u Gazu ispustili SAD, Jordan, Egipat, Francuska, Nizozemska i Belgija. Slanjem pomoći su reagirali na humanitarnu krizu koja vlada u toj enklavi. Stanovnici nemaju hrane, vode ni lijekova, a situacija se iz dana u dan pogoršava, piše CBS News.

Videosnimke se šire internetom

Videosnimke u kojima se vide paketi izbačeni iz aviona kojima se nisu otvorili padobrani šire se internetom. Veliki broj paketa humanitarne pomoći obješenih na padobrane lebde nebom, no neki od njih jure prema tlu s nepotpuno otvorenim padobranom.

Dio međunarodnih agencija kritizirao je ovakvo ispuštanje humanitarne pomoći navodeći kako to nije dovoljno. UN je upozorio da je trenutno 2,3 milijuna stanovnika Gaze u riziku od gladi.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je najavio postavljanje privremene luke za brodove koji bi mogli doploviti s velikim količinama hrane, vode, lijekova i privremenim skloništima za ugrožene. SAD priznaju da pomoć koja stiže iz zraka nije dovoljna.