Suci prijete štrajkom i sada kažu da je 22. siječnja bio samo jedan od predloženih datuma: 'Sve ovisi o Vladi'

Iz udruge napominju kako će također i dalje inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika

Sudski spis 12.10.2018., Sibenik - Sudski spis. rrPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je u subotu, u povodu napisa u medijima, kako je netočno da će 22. siječnja, neovisno o pregovorima s izvršnom vlasti i pod svaku cijenu, započeti s mjerama zbog nezadovoljstva svojim materijalnim statusom, već će to ovisiti o prijedlozima vlade.

“Iako u potpunosti razumijemo interes javnosti za datum eventualnog početka mjera, istina je kako se o tom datumu raspravljalo kao jednom od predloženih, u slučaju da se ne postigne dogovor s Vladom, a kako bi se pravovremeno pristupilo izradi terminskog plana i pripremi sustava i stranaka na vrijeme”, navodi UHS u priopćenju.

Mjere su trebale nastupiti 15. siječnja

Mjere su, kažu, trebale biti i 15. siječnja, pa su odgođene, jer su u međuvremenu počeli razgovori s izvršnom vlasti, a iznošenjem detalja rasprave na razini pojedinih ogranaka i s pojedinih sastanaka UHS-a ciljano se manipulira da bi se stvorio željeni dojam da suci ne žele razgovarati. “Prvi i najavljeni korak jest novi sastanak Upravnog odbora UHS-a u srijedu, 17. siječnja, na kojemu će se raspraviti eventualni prijedlozi izvršne vlasti, zaprimimo li ih u međuvremenu”.

Isitiču kako ministar više od osam mjeseci odgađa izvršiti obećano iako je sve usuglašeno na radnoj skupini. “U jednom je trenutku izjavio i kako nema mandat za indeksaciju, iz čega je jasno kako se taj razgovor može voditi isključivo s predsjednikom Vlade”. Stoga odluka o stupanju u mjere i njihov početak ovisi isključivo o odgovoru Vlade na zahtjeve UHS-a, koji uključuju izvršenje obećanja datih u svibnju 2023.

Traže razradu koeficijenata

Suci traže indeksaciju plaća, odnosno usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Traže razradu koeficijenata, točnije sustav platnih razreda te dodatke na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.).​

Napominju i kako će i dalje inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i kroz najavu posljednjih izmjena Zakona o plaćama “čvrsto zacementiranina dnu ljestvice, te im plaća raste manje od stope inflacije”. “Kad je riječ o sudjelovanju u provedbi predstojećih izbora, UHS neće sudjelovati u opstrukciji izbora, niti pozivati svoje članstvo za to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je čast za svakog suca”, poručuju iz UHS-a.

Oko izmjena Izbornog zakona kažu kako je očito da za neke stvari postoji dobra volja da se mijenjaju, dok za neke, poput statusa sudaca, ne. “Sve je u rukama predsjednika Vlade RH, koji odlučuje o nastavu pregovora kao i datumu eventualnih mjera”.