Suprugu vrijeđao i prijetio da će joj ugasiti cigaretu na licu. Sud mu dosudio mizernu kaznu

Nasilnik ima i pravo prigovora u roku od osam dana od primitka prekršajnog naloga

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Sud je nepravomoćno proglasio krivim muškarca koji je počinio nasilje nad svojom suprugom, pa mu odredio kaznu od 160 eura. Nemili događaj zbio se 1. siječnja ove godine, oko 3:15 sati ujutro u kružnom toku jednog grada u Slavoniji. Muškarac se, pod utjecajem alkohola od 1,19 promila, nasilnički ponašao prema supruzi u autu pa joj prijetio zbog rastave.

“Hoćeš li da ti opušak cigarete ugasim na licu?!”, zaprijetio je pa povukao ručnu kočnicu, zbog čega se auto ugasio. Supruga je pokušala pobjeći, no 26-godišnjak ju je uhvatio za desnu ruku te za majicu, koja se potom poderala. Na koncu je žena uspjela izaći iz auta.

Prijetio pa tražio novac

Muškarac joj je potom viknuo “sad se možeš ići je*ati s kim hoćeš” pa ju zatražio da mu da novac iz novčanika. Nasilje je prestalo tek kada je pozvala policiju.

Muškarac je počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pa mu je dosuđena kazna od 160 eura, no uračunato mu je vrijeme koje je bio uhićen, od 1. siječnja u 3:20 do 15:20 istoga dana. Sud mu je taj period računao kao dva dana zatvora, odnosno kao 39,82 eura kazne, stoga je dužan platiti još 120,18 eura.

No, nasilnik bi mogao platiti još i manje – ako u roku od 30 dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga uplati dvije trećine iznosa, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Troškove prekršajnog postupka treba platiti paušalnih 13,27 eura, kao i trošak zdravstvene ustanove od 15 eura.

Ako se žali, mogao bi dobiti strožu kaznu

Sud u svom obrazloženju navodi da je muškarcu za prekršaj izrečena ublažena novčana kazna primjenom članka 37. Prekršajnog zakona, pri čemu se vodilo računa o svim okolnostima odredbi tog zakona.

Nasilnik ima i pravo prigovora u roku od osam dana od primitka prekršajnog naloga, no sud ga upozorava da ako se žali, da može dobiti strožu kaznu, piše Glas Slavonije.